Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

VOJNA na Ukrajine Deň dvestopäťdesiaty prvý (2. november 2022)

Na snímke činžiak zničený v dôsledku ostreľovania ruskej armády v meste Bachmut Zobraziť galériu (5)
Na snímke činžiak zničený v dôsledku ostreľovania ruskej armády v meste Bachmut (Zdroj: TASR/AP Photo/Efrem Lukatsky)

KYJEV - Námorný koridor na vývoz obilnín z Ukrajiny musí byť dlhodobo a spoľahlivo chránený, uviedol v utorok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Svet podľa neho musí reagovať dôrazne na akýkoľvek pokus Ruska tento koridor narušiť. Dianie na Ukrajine sledujeme ONLINE:

Naživo z Ukrajiny

251. deň vojny na Ukrajine

251. deň vojny na Ukrajine (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:35 Na zhruba 7000 odhaduje ukrajinská vláda počet nezvestných vo vojne proti Rusku, informuje TASR na základe správy agentúry DPA. Určenie presného počtu je však v dôsledku prebiehajúcich bojov nemožné, uviedla v stredu námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová.

20:47 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v stredu poďakoval tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi za jeho "aktívnu úlohu" pri záchrane prelomovej dohody o vývoze obilia z ukrajinských čiernomorských prístavov. Informujú o tom agentúry AFP a Reuters. Predmetnú dohodu ohrozilo Rusko, ktoré svoju účasť na nej v sobotu pozastavilo, no od stredajšieho poludnia sa k jej uplatňovaniu vrátilo.

20:31 Spojené štáty v stredu privítali obnovenie dohody umožňujúcej bezpečný priechod ukrajinského obilia cez Čierne more, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

19:43 Ukrajinská polícia údajne objavila 34 mučiarní a väzníc zriadených v oblastiach, ktoré svojho času okupovali ruskí vojaci. Predmetné zariadenia sa našli na území Sumskej, Kyjevskej, Černihivskej, Charkovskej, Doneckej a Chersonskej oblasti. Informuje o tom v stredu ukrajinský spravodajský internetový portál Hromadske, z ktorého správ cituje denník The Guardian.

19:10 Ukrajinská prvá dáma Olena Zelenská obvinila Rusko, že využíva moderné technológie na šírenie teroru. TASR správu prevzala z agentúry DPA, ktorá o tom informovala v stredu. "Ruskí teroristi si vybrali nový cieľ pre svoje útoky - našu energetickú infraštruktúru. Útočia na naše elektrárne," povedala manželka ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v utorok večer na výročnej konferencii Web Summit v portugalskom Lisabone, na ktorej sa zúčastnila osobne.

17:58 Švajčiarsko zaviedlo sankcie voči iránskej leteckej spoločnosti zaoberajúcej sa vývojom bezpilotných lietadiel a trom príslušníkom armády. Tento krok súvisí s predajom iránskych dronov Rusku, ktoré ich využíva v ofenzíve na Ukrajine. TASR informuje na základe stredajšej správy agentúry Reuters.

17:20 V Rusmi okupovanom Chersone počúť výbuchy. Uviedla to Televízia Suspilne Cherson. Ďalšie informácie neboli poskytnuté.

16:57 Generálny tajomník OSN António Guterres privítal návrat Ruska k dohode, ktorá umožňuje vývoz obilia z ukrajinských prístavov. TASR správu prevzala z agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na stredajšie vyjadrenie Guterresovho hovorcu.

16:56 Ruský prezident Vladimir Putin pohrozil v stredu opätovným odstúpením Ruska od dohody o vývoze obilia z ukrajinských čiernomorských prístavov v prípade, že Kyjev nedodrží bezpečnostné záruky, ktoré dal Moskve. Informuje o tom agentúra AFP a spravodajská stanica Sky News. "Rusko si vyhradzuje právo stiahnuť sa z tejto dohody v prípade, že dôjde k porušeniu týchto ukrajinských záruk," povedal Putin v ruskej televízii.

15:58 Biely dom obvinil v stredu Severnú Kóreu, že potajomky posiela "značné množstvo" delostreleckých granátov Rusku a podporuje ho tak v invázii na Ukrajinu. Informuje o tom agentúra AP. Ako uviedol hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby, USA sa domnievajú, že KĽDR sa snaží, aby to "vyzeralo tak, že delostreleckú muníciu posiela do krajín na Blízkom východe či v severnej Afrike". Presnejší odhad množstva munície takto zaslanej Rusku však Kirby poskytnúť odmietol.

15:55  Ruské ministerstvo zahraničných vecí v stredajšom vyhlásení zopakovalo svoj záväzok čo sa týka zabránenia atómovej vojne a zdôraznilo, že Moskva považuje zamedzenie vzniku konfliktu s použitím jadrových zbraní za najvyššiu prioritu. TASR informuje na základe správ agentúr Reuters a AFP.

14:46 Británia uvalila sankcie na štyroch ruských podnikateľov v oceliarskom a petrochemickom priemysle pre inváziu Ruska na Ukrajine. Oznámil to v stredu britský minister zahraničných vecí James Cleverly. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

13:45 Rusko si predvolá britskú veľvyslankyňu v Moskve v súvislosti s údajným zapojením britských špecialistov do útoku ukrajinských dronov na ruskú Čiernomorskú flotilu na polostrove Krym. "Táto akcia bola vykonaná pod vedením britských špecialistov. V tejto súvislosti si ruské ministerstvo zahraničných vecí čoskoro predvolá britskú veľvyslankyňu," uviedla hovorkyňa ruského rezortu diplomacie Maria Zacharovová. Británia už toto obvinenie poprela ako nepravdivé.

13:00 Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) zadržala ukrajinského občana za údajné plánovanie sabotáže na elektrické rozvody na Kryme, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014. Informuje o tom TASR na základe správy britskej televíznej stanice Sky News, odvolávajúcej sa na stredajšie vyhlásenie FSB.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu