Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

VOJNA na Ukrajine Deň dvestopäťdesiaty druhý (3. november 2022)

Vladimir Putin Zobraziť galériu (6)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

KYJEV - Ruská vojenská invázia na Ukrajinu vyhnala z domovov zhruba 14 miliónov Ukrajincov, pričom ide o "najrýchlejšie a najrozsiahlejšie vysídľovanie" za uplynulé desaťročia, upozornil v stredu vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi. Dianie na Ukrajine sledujeme ONLINE:

Naživo z Ukrajiny

252. deň vojny na Ukrajine

252. deň vojny na Ukrajine (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:31 Kyjev vo štvrtok odsúdil "násilné masové premiestňovanie" ukrajinských občanov žijúcich v oblastiach okupovaných Ruskom, informuje TASR na základe správy agentúry AFP. "Ruská okupačná správa začala s násilným masovým premiestňovaním obyvateľov na ľavom brehu (rieky Dneper) v Chersonskej oblasti... na dočasne okupovaný Krym alebo do Ruska," uviedlo vo vyhlásení ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí.

20:30 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba vo štvrtok uviedol, že sa mu napriek výpadku elektriny, v dôsledku ktorého sa prerušilo spojenie, podarilo virtuálne vystúpiť na schôdzke šéfov diplomacií skupiny G7 v nemeckom Münsteri. Informovala o tom spravodajská televízia CNN.

20:21 Bývalé vedenie jedného z ukrajinských úradov zpronevěřilo 250 miliónov hřiven (170 miliónov korún) určených na nákup neprůstřelných vest pre armádu. Informoval o tom dnes Státní úřad pro vyšetřování (DBR), ktorý má na Ukrajine funkciu kriminálne ústředny.

19:53 Poslanci zahraničného výboru dolnej komory českého parlamentu prijali vo štvrtok uznesenie, v ktorom označili súčasný režim v Rusku za teroristický. Oznámil to predseda zahraničného výboru PS ČR Marek Ženíšek na sociálnej sieti Twitter. Z Prahy informuje spravodajkyňa TASR.

19:21 Ruská aktivistka a umelkyňa Marija Aľochinová, ktorá si za protest proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi odpykala takmer dva roky v ruskom väzení, vyzvala Západ na tvrdý postoj proti Moskve. Informovala o tom britská stanica Sky News.

19:08 Ukrajina upozorňuje, že zdanlivé stiahnutie sa ruských jednotiek z mesta Cherson na juhu krajiny by mohlo byť len pascou zo strany Moskvy. Vo štvrtok to vyhlásila hovorkyňa južného velenia ukrajinskej armády Natalia Humeniuková. TASR správu prevzala zo stanice Sky News a denníka The Guardian.

18:58 Proruskí hackeri vo štvrtok napadli účet hlavného veliteľa ukrajinských ozbrojených síl Valerija Zalužného na platforme Instagram. Podľa britskej stanice BBC to potvrdila Zalužného konzultantka pre strategickú komunikáciu Ľudmyla Dolhonovská.

18:41 Ukrajina sa nezúčastní na nadchádzajúcom summite krajín G20 v Indonézii v prípade, že tam príde aj šéf Kremľa Vladimir Putin, vyhlásil vo štvrtok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

18:35 Desať miliónov ton obilia a potravín odišlo z čiernomorských prístavov Ukrajiny za uplynulé tri mesiace, uviedol vo štvrtok generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres, ktorý zároveň vyzval na predĺženie nepriamej rusko-ukrajinskej dohody s cieľom znížiť hrozbu hladu vo svete. OSN zároveň oznámila pokrok v rokovaniach o odblokovaní vývozu hnojív z Ruska. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

18:06 Rusko podľa slov ukrajinského ministra zahraničných vecí Dmytra Kulebu tvrdeniami o "špinavej bombe" potvrdilo svoj status "najväčšieho klamára na svete". Kuleba sa takto vyjadril v reakcii na výsledky inšpekcie Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), informuje denník The Guardian.

17:12 Bulharský parlament vo štvrtok  drvivou väčšinou hlasov v pomere 175:45 schválil poskytnutie ťažkých zbraní pre Ukrajinu. Tomuto rozhodnutiu predchádzali mesiace sporov medzi politickými stranami Bulharska, ktoré je členom NATO, informuje TASR s odvolaním sa na stanicu Rádio Sloboda (RFE/RL) a agentúru Reuters.

17:06 Rusko a Ukrajina si vo štvrtok vymenili dovedna 214 vojnových zajatcov - každá zo strán ich prepustila 107. Mnohí z prepustených Ukrajincov sú zranení bojovníci, ktorí sa svojho času pokúšali pred ruskými silami ubrániť ukrajinské prístavné mesto Mariupol, informuje agentúra Reuters. Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že Ukrajina prepustila 107 ruských vojakov, ktorí budú prevezení do Moskvy, kde im bude poskytnutá "nevyhnutná lekárska a psychologická pomoc".  

16:02 Zoskupenie štátov G7 nedovolí Rusku, aby túto zimu obyvateľov Ukrajiny "vyhladovalo". Vo štvrtok to na stretnutí ministrov zahraničných vecí G7 povedala šéfka nemeckej diplomacie Annalena Baerbocková. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

15:58 Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) nezaznamenala žiadne náznaky neohlásených jadrových aktivít v troch lokalitách na Ukrajine, ktoré na žiadosť Kyjeva navštívila v súvislosti s tvrdeniami Ruska o plánovanom odpálení takzvanej "špinavej bomby", oznámil vo štvrtok generálny riaditeľ MAAE Rafael Grossi. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

14:54 Rusko si vo štvrtok predvolalo britskú veľvyslankyňu Deborah Bronnertovú a varovalo Londýn pred "nebezpečnými následkami". Moskva totiž obviňuje Britániu, že pomohla Kyjevu minulý týždeň podniknúť útok na ruskú čiernomorskú flotilu  pri pobreží anektovaného Krymského polostrova. Správu priniesla agentúra AFP. "Takéto konfrontačné akcie Angličanov prinášajú riziko vystupňovania situácie a môžu viesť k nepredvídateľným a nebezpečným následkom," uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí v oznámení.                                        

14:29 Ukrajina neprijala nijaké iné záväzky, ako tie stanovené v dohode o vývoze obilia uzatvorenej v júli s Ruskom. Vyhlásil to vo štvrtok hovorca ukrajinského ministra zahraničných vecí Oleh Nikolenko, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

13:45 Ruské vojská sa zrejme budú sťahovať zo západného brehu Dnepra v Chersonskej oblasti, povedal podľa denníka Kommersant zástupca ruských okupačných úradov v regióne Kirill Stremousov. Na západnom brehu Dnepra pritom leží tiež samotné stredisko oblasti Cherson, jedno z najväčších miest, ktoré sa podarilo ruským vojskám od začiatku invázie na Ukrajinu obsadiť, pripomenul list.

13:30 Rusko a Ukrajina si chcú vo štvrtok vymeniť ďalších vojnových zajatcov. Podľa agentúry AFP to oznámil Denis Pušilin, ktorý je označovaný za najvyššieho predstaviteľa samozvanej proruskej Doneckej ľudovej republiky (DĽR).

"Dnes dostaneme naspäť 107 našich bojovníkov z ukrajinských žalárov," uviedol Pušilin na sociálnej sieti Telegram s tým, že 65 z nich pochádza zo separatistických území na východe Ukrajiny. "Rovnaké množstvo väzňov vrátime Ukrajine," dodal.

Viac o téme: VojnaRuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu