Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Chemický Alí sa po infarkte vrátil do amerického väzenia

Chemický Alí
Chemický Alí (Zdroj: SITA)

BAGDAD - Bratranec bývalého irackého prezidenta Saddáma Husajna, ktorého poprava sa pre rôzne právne a politické komplikácie odkladá už celé mesiace, sa v utorok vrátil do väzenského zariadenia pod správou Spojených štátov amerických. Oznámili to americké úrady.

Alí Hasan al-Madžíd, známy pod prezývkou "Chemický Alí" pre svoje rozhodnutie z osemdesiatych rokoch, keď nariadil chemický útok proti Kurdom, bol v nedeľu prepustený z amerického zdravotníckeho zariadenia. Jeho právnik, Badí Izzat Aref povedal, že al-Madžíd prekonal srdcový záchvat po tom, ako údajne spolu s ďalšími obžalovanými začali držať hladovku. Americký predstaviteľ, ktorý videl zdravotný záznam obžalovaného potvrdil, že al-Madžíd prekonal srdcový infarkt, avšak vyhlásil, že jeho stav je stabilizovaný a tak sa vrátil do amerického väzenského zariadenia.

Alí al-Madžíd a jeho 13 spoluväzňov začali hladovku minulý piatok na protest proti nariadeniu, že musia zostať v preplnenom súdnom väzení v Bagdade namiesto toho, aby ich previezli do amerického zadržiavacieho zariadenia Camp Cropper. V súdnej väznici mali zostať až do začiatku procesu 13. mája. Tento súdny proces sa týka krvavého potlačenia šiitského povstania v roku 1991. Aref oznámil, že al-Madžída a jeho spoluobvineného Abdula-Gháního Abdula-Gháfúra previezli do amerického zdravotníckeho zariadenia minulú nedeľu po tom, ako odpadli. Al-Madžíd a ďalších šesť obvinených sa v utorok vrátili do zariadenia Camp Cropper. Zvyšok by ich mal nasledovať v stredu.

Chemický Alí je jedným z troch predstaviteľov Saddámovho režimu, ktorých v júni minulého roka odsúdili na trest smrti po tom, ako ich iracký súd uznal vinnými z genocídy a zločinov proti ľudskosti za ich úlohu v protikurdskej operácii Anfal, pri ktorej zahynulo skoro 200 000 kurdských civilistov a povstalcov.

Popravu Chemického Alího mali vykonať 4. októbra minulého roku, teda tridsať dní po rozsudku irackého Najvyššieho súdu. Vykonanie rozsudku zdržali právne komplikácie. Iracká vláda totiž odložila trest obesením až na obdobie po skončení ramadánu 15. októbra. Ďalšie prieťahy spôsobilo i to, že prezident Džalál Talabání a viceprezident, sunnita Tárik al-Hášímí, odmietli rozkaz na popravu podpísať. Iracké trojčlenné predsedníctvo nakoniec schválilo popravu al-Madžída obesením 27. februára, zatiaľ však nebola vykonaná.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu