Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

VOJNA na Ukrajine Deň dvestoštyridsiaty štvrtý (26. október 2022)

Zničená nemocnica v Iziume Zobraziť galériu (6)
Zničená nemocnica v Iziume (Zdroj: SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka)

MOSKVA/KYJEV – Rusko v utorok prednieslo obvinenie, že Ukrajina pripravuje použitie tzv. špinavej bomby, v Bezpečnostnej rade OSN. Kyjevom i západnými krajinami odmietané tvrdenie zopakovalo na zasadnutí za zatvorenými dverami, informovala agentúra Reuters. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO Vojna na Ukrajine trvá už 244 dní

Vojna na Ukrajine trvá už 244 dní (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:14 Prominentná novinárka Xenija Sobčaková utiekla z Ruska po tom, čo sa stala podozrivou v prípade vydierania. TASR o tom informuje podľa agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na stredajšie správy ruských médií. Podľa ruskej agentúry TASS opustila Sobčaková Rusko počas noci. Podľa nemenovaného zdroja utiekla cez Bielorusko do Litvy. Pred cestou sa však snažila zmiasť úrady, keď si kúpila letenky do Turecka a Dubaja, píše AP.

21:06 Rusko dosiaľ použilo pri útokoch na ukrajinských civilistov a infraštruktúru približne 400 iránskych dronov, uviedol v stredu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informovala o tom televízia CNN, od ktorej TASR správu prevzala.

17:53 Rusko nepoužije jadrové zbrane vo svojej vojne proti Ukrajine. Pre televíziu CNN to v stredu povedal ruský veľvyslanec v Spojenom kráľovstve Andrej Kelin, informuje TASR. "Rusko sa nechystá použiť jadrové zbrane. Je to vylúčené," uviedol Kelin v rozhovore v Londýne. Ruský minister obrany Sergej Šojgu podľa neho o tom uistil rezortných partnerov po celom svete. "Takto sa vyjadrili minister obrany a náš prezident," doplnil diplomat.

17:33 Vyhrážky Ruska jadrovými zbraňami nezastrašia Severoatlantickú alianciu a neodradia ju od toho, aby podporovala právo Ukrajiny na sebaobranu, kým to bude potrebné. Uviedol to v stredu generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, informuje TASR na základe správy agentúry DPA.

Ukrajinské ozbrojené sily sú podľa Stoltenberga každý týždeň silnejšie a lepšie vybavené. Jedným z cieľov tejto podpory je čo najlepšie pripraviť Ukrajinu na neskoršie rokovania s Ruskom, priblížil šéf NATO na tlačovej konferencii s rumunským premiérom Nicolaeom Ciucom.

17:02 Najmenej 70.000 ľudí odišlo za týždeň zo svojich domovov v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny, oznámil v stredu šéf Rusmi dosadenej oblastnej samosprávy Vladimir Saldo. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP. "Som si istý, že za týždeň odišlo vyše 70.000 ľudí, keďže sme organizovali prechody (cez rieku Dneper)," uviedol Saldo pre regionálnu televíziu. Hovoril pritom o úsilí chersonskej proruskej samosprávy presunúť obyvateľov na územie kontrolované ruskou armádou - teda na ľavý breh Dnepra.

16:08 Asi 70 príslušníkov Austrálskych obranných síl (ADF) bude v Británii pomáhať pri výcviku  ukrajinských vojakov v rámci navýšenia pomoci Ukrajine. TASR o tom informuje podľa správy denníka The Guardian.

Vláda austrálskeho premiéra Anthonyho Albaneseho oznámila toto rozhodnutie v stredu, pričom zdôraznila, že príslušníci ADF nevstúpia na ukrajinské územie. Austrálska vláda okrem toho oznámila, že Kyjevu poskytne ďalších 30 obrnených vozidiel Bushmaster, čím celkový počet takýchto vozidiel prisľúbených Ukrajine od začiatku invázie stúpne na 90.

16:00 Súd v Kladne odsúdil dvoch mužov za nenávistné výroky o Ukrajincoch na trest odňatia slobody na šesť a desať mesiacov. Rozsudok nie je právoplatný, informuje spravodajkyňa TASR na základe správ českých médií.

13:50 Nedávne ruské útoky spôsobili energetickému gigantu DTEK škody v hodnote 40 miliónov dolárov. Súkromná energetická spoločnosť DTEK stratila zhruba 40 miliónov dolárov od 10. októbra, keď Rusko začalo masívne zasahovať do miest energetickej infraštruktúry v krajine, povedal pre Interfax šéf DTEK Maksim Timchenko.

13:30 Ruský minister obrany Sergej Šojgu zopakoval v stredu nepodložené tvrdenia, že Ukrajina pripravuje použitie tzv. "špinavej bomby". Šojgu to povedal počas videohovoru s čínskym rezortným partnerom Wej Feng-chem.

TASR správu prevzala z agentúry AFP, ktorá sa odvolala na ruské ministerstvo obrany. Ministerstvo v separátnom vyhlásení uviedlo, že Šojgu v stredu vyjadril tie isté "obavy" aj v telefonickom rozhovore s ministrom obrany Indie Rádžnátom Singhom.

12:50 Ruský prezident Vladimir Putin nezablahoželal novému britskému premiérovi Rishimu Sunakovi k vymenovaniu, pretože Moskva považuje Spojené kráľovstvo v súčasnosti za "nepriateľskú" krajinu. V stredu to uviedol Kremeľ, informuje agentúra AFP. "Británia momentálne patrí do kategórie nepriateľských krajín. Čiže, nie, (gratulačný) telegram (Sunakovi) poslaný nebol," povedal novinárom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

12:24 Postup ukrajinskej armády v rámci protiofenzívy na juhu Ukrajiny sa spomalil pre daždivé počasie, priznal ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov v rozhovore pre americkú televíziu Fox News. Zdôraznil však, že ukrajinská armáda pokračuje vo svojej taktike, vďaka ktorej získa späť ďalšie obce a mestá a územia a "metre a kilometre" svojho územia.

12:20 Bezpečnostná služba Ukrajiny zadržala zamestnanca „Ukrposhta“ v Charkovskej oblasti pre podozrenie z kolaborácie. Žena ukradla na pošte 2 milióny a dala ich okupantom, čím sa chcela stať súčasťou okupačnej správy.

11:53 V regióne Ternopil zostalo bez elektriny 800 osád, informuje krajská vojenská správa.

11:00 Ruský prezident Vladimir Putin je v súvislosti s nedostatočným postupom vojenskej invázie na Ukrajine vystavený narastajúcemu tlaku zo strany svojich najbližších spolupracovníkov. S odvolaním sa na vojenských analytikov o tom v stredu informovala stanica Sky News. Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojej najnovšej správe uvádza, že niektorí členovia Putinovho najužšieho okruhu šéfa Kremľa "priamo konfrontovali".

10:52 Rusko sa do vojny na Ukrajine snaží naverbovať bývalých veliteľov elitných afganských kománd. Píše o tom americký magazín Foreign Policy s odvolaním sa na vlastné zdroje. Bývalí velitelia a príslušníci elitnej afganskej jednotky Commando Corps nachádzajúci sa v Afganistane podľa zistení tohto periodika dostávajú správy od ruských verbovačov, ktorí im za účasť vo vojne na Ukrajine sľubujú štedrý žold, uvádza stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

10:42 Ruské vedenie je znepokojené železničnou sabotážou. K zodpovednosti za výbuch na hlavnej železničnej trati medzi Ruskom a južným Bieloruskom z 24. októbra sa podľa ministerstva obrany Spojeného kráľovstva prihlásila ruská protivojnová skupina Stop the Wagon.

10:17 Ukrajinskí poslanci spolu so svojimi kolegami z USA a ďalších krajín zverejnili výzvu Anthonymu Blinkenovi a Josepu Borrella so žiadosťou o rozšírenie sankčného zoznamu o niekoľko aktívnych podporovateľov Putinovho režimu, medzi inými Stevena Seagala.

9:32 USA preniesli prvé dva komplexy NASAMS na Ukrajinu.

9:11 Líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská vyhlásila, že bieloruskí vojaci by mali zložiť zbrane, ak ich pod tlakom Ruska nasadia do bojov na Ukrajine. TASR správu prevzala v stredu z agentúry AP.

Cichanovská, ktorá žije od roku 2020 v exile v Litve, uviedla, že bieloruský režim sa stal rukojemníkom Moskvy, ktorá Minsku poskytuje politickú a ekonomickú podporu. "Ak sa stane, že v dôsledku tlaku a hrozieb budú (na Ukrajine) nasadené bieloruské jednotky, vyzývame našich vojakov, aby zložili zbrane, pridali sa k partizánskym (skupinám), prešli na druhú stranu a pridali sa k ukrajinskej armáde," povedala Cichanovská počas utorkovej návštevy Estónska.

8:57 4 zranení po ruskom ostreľovaní na čerpacej stanici Dnipro. Guvernér Dnepropetrovskej oblasti Valentyn Rezničenko informoval, že štyria ľudia utrpeli zranenia po ruskom ostreľovaní, ktoré zasiahlo čerpaciu stanicu v meste Dnepro.

8:48 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 26. októbru podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

8:25 Ukrajinská armáda pokračuje v ofenzíve v Chersonskej oblasti na juhu krajiny a v Luhanskej oblasti na východe, zatiaľ čo ruské vojská sa pokúšajú o útoky v Donbase na východe Ukrajiny pri Bachmute a Avdijivke, vyplýva z údajov amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW).

8:10 Rusko "nesmie používať falošné zámienky na ďalšiu eskaláciu" situácie v ukrajinskom konflikte, uviedol generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Jens Stoltenberg. TASR prevzala správu z agentúry DPA, ktorá o tom informovala v stredu.

"Rusko teraz nepravdivo tvrdí, že Ukrajina sa pripravuje na použitie rádioaktívnej 'špinavej bomby' na svojom vlastnom území," podotkol šéf NATO na palube americkej lietadlovej lode USS George HW Bush, na ktorej bol hosťom.

7:51 Viac než sto ozbrojencov z Čečenska zasiahla v Ruskom okupovanej Chersonskej oblasti ukrajinská delostrelecká paľba, uviedla v utorok večer ukrajinská armáda. TASR správu prevzala v stredu z agentúry DPA.

"Presné delostrelecké údery (ukrajinských) ozbrojených síl zničili 30 okupantov v lokalite Kajiry v Chersonskej oblasti a ďalších viac než 100 nepriateľských vojakov zostalo zavalených pod troskami (budovy)," spresnil generálny štáb ukrajinskej armády v správe o situácii na bojiskách z utorka večera.

7:30 Pentagón v utorok zopakoval, že Moskva by za použitie tzv. špinavej bomby alebo jadrových zbraní niesla následky. Na tlačovom brífingu to uviedol hovorca ministerstva obrany Pat Ryder. TASR prevzala správu z agentúry DPA.

Hovorca povedal, že nebude zachádzať do podrobností o tom, aké by to malo následky, ale boli by Rusku "komunikované na rôznych úrovniach". Ryder taktiež odmietol falošné tvrdenia Ruska, že Kyjev použije "špinavú bombu". Dodal, že USA situáciu "neustále sledujú". Bližšie podrobnosti odmietol poskytnúť.

6:10 Ruskí predstavitelia sa pokúšajú zosúladiť vojnu na Ukrajine s náboženskými ideálmi dostupnými pre kresťanov a moslimov. Experti uviedli, že ruskí úradníci sa pokúšajú rétoricky zosúladiť vojnu na Ukrajine s náboženskými konceptmi, ktoré sú zdanlivo dostupné pre kresťanov aj moslimov.

6:00 Nemecko poskytne Ukrajine dva „MARS“ MLRS, štyri húfnice a bude pokračovať aj v dodávkach systémov protivzdušnej obrany. Po stretnutí so Zelenským to uviedol nemecký prezident Steinmeier.

Rusko aj v BR OSN obvinilo Ukrajinu z plánov použiť špinavú bombu

Podľa Ruska Kyjev nariadil dvom organizáciám vytvoriť špinavú bombu, dôkazy však neposkytlo. Špinavá bomba je zbraň určená na kontamináciu veľkej oblasti rádioaktívnym materiálom. Pri jej použití nedochádza k jadrovému výbuchu, vysvetlila agentúra AFP.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrii Marienko)

"Sme celkom spokojní, pretože sme zvýšili povedomie," povedal novinárom zástupca ruského veľvyslanca pri OSN Dmitrij Poľanskij. "Nevadí mi, že ľudia hovoria, že Rusko plače, ak sa to nestane, pretože je to strašná, hrozná katastrofa, ktorá potenciálne ohrozuje celú Zem," vyhlásil. "Nevideli a nepočuli sme žiadne nové dôkazy," povedal zástupca britského veľvyslanca James Kariuki. "Je to čistá ruská dezinformácia, aké sme videli už mnohokrát. Mali by s tým prestať." Po otázke, aké má Rusko dôkazy na podporu svojich tvrdení, Poľanskij povedal, že ide o spravodajské informácie posunuté západným kolegom s "potrebnou úrovňou previerky".

Ruskí predstavitelia v posledných dňoch telefonovali rezortným kolegom zo Západu, aby im povedali o podozrení týkajúcom sa Ukrajiny a špinavej bomby. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v reakcii Rusko obvinil, že samo takýto útok plánuje, aby z neho mohlo viniť Ukrajinu. Západné krajiny tvrdenie Moskvy odmietli ako zámienku na vystupňovanie už osem mesiacov trvajúceho konfliktu.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrii Marienko)

Steinmeier sa stretol so Zelenským, prisľúbil včasné dodanie zbraní

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier sa v utorok počas návštevy Kyjeva stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Po schôdzke odsúdil nedávne eskalačné kroky Ruska a prisľúbil včasné dodanie zbraní na Ukrajinu. TASR správu prevzala zo spravodajskej stanice CNN. Steinmeier na tlačovej konferencii po boku Zelenského kritizoval "nezodpovednú jadrovú rétoriku ruského vodcu Vladimira Putina" i čiastočnú mobilizáciu vojsk.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Kravchenko)

Obaja lídri diskutovali o ekonomických, finančných a obranných potrebách Ukrajiny, najmä o delostreleckých systémoch, obrnených vozidlách a iných zbraniach, vyplýva zo záznamu stretnutia zverejneného na účte Zelenského na sociálnej sieti Telegram. Steinmeier prisľúbil, že Ukrajina v najbližších dňoch dostane salvové raketomety typu Mars II, ako aj ďalšie dve samohybné húfnice, uvádza CNN.

Nemecký prezident sa počas návštevy na severe Ukrajiny počas leteckého poplachu musel ukryť v bunkri. Niekoľko hodín po Steinmeierovom príchode na Ukrajinu sa v Kyjeve a v ďalších častiach krajiny rozozvučal poplach upozorňujúci na hrozbu raketových útokov.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Kravchenko)

Steinmeier do Kyjeva pricestoval v utorok vlakom. Pôvodne plánoval navštíviť Ukrajinu už v apríli, ale Kyjev ho odmietol prijať, pretože ho znepokojovalo prezidentovo dovtedajšie zbližovanie sa s Ruskom. Kyjev a Berlín neskôr tieto nezhody vyriešil.

Rusko upovedomilo USA o plánovanom cvičení jadrových síl

Rusko informovalo Spojené štáty o svojom pláne usporiadať cvičenie svojich jadrových síl. V utorok to oznámil hovorca amerického letectva Patrick Ryder. TASR správu prevzala z agentúry Reuters. Spojené štáty uviedli, že očakávajú, že súčasťou cvičenia ruských jadrových síl bude aj odpaľovanie striel, pričom poznamenali, že Rusko už v minulosti v rámci cvičných odpalov testovalo medzikontinentálne balistické rakety.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrii Marienko)

"Spojené štáty boli upovedomené a ako sme už predtým zdôraznili, ide o rutinné každoročné cvičenie Ruska," uviedol Ryder. Ďalšie podrobnosti odmietol poskytnúť. Podľa zmluvy New START je Rusko povinné vopred informovať o takýchto cvičeniach, tvrdia predstavitelia USA. Zmluva New Start zaväzuje Rusko a Spojené štáty, aby obmedzili svoje arzenály jadrových hlavíc.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu