Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Turecký dron opäť narušil vzdušný priestor Grécka: Preletel ponad obľúbený bod kotvenia lodí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ATÉNY - Turecké bezpilotné lietadlo opäť narušilo vzdušný priestor Grécka a v noci na stredu preletelo ponad grécky ostrov Kinaros, uviedla grécka štátna televízia ERT s odvolaním sa na generálny štáb tamojšej armády. Správu sme prevzali z agentúry DPA.

Ponad tento takmer neobývaný ostrov preletel turecký dron už aj minulý týždeň v piatok. Podľa generálneho štábu gréckej armády preleteli turecké lietadlá a drony od začiatku tohto roka nad gréckym územím dovedna 197-krát. Malý grécky ostrov Kinaros s rozlohou asi 4,5 kilometra štvorcového leží približne 85 kilometrov západne od tureckého pobrežia a námorníci ho s obľubou využívajú na kotvenie lodí. Na ostrove v súčasnosti žije len jediná grécka pastierska rodina, ktorá počas letnej sezóny prevádzkuje tavernu.

Európska únia takéto kroky zo strany Turecka opakovanie odsúdila

Prelet nad územím alebo narušenie vzdušného priestoru krajiny je považované za hrubé porušenie jej suverenity, pripomína DPA. Európska únia takéto kroky zo strany Turecka opakovanie odsúdila. Ankara však spochybňuje štatút početných obývaných i neobývaných gréckych ostrovov v Egejskom mori. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v uplynulých týždňoch Grécku opätovne pohrozil vetou: "Mohli by sme raz v noci prísť".

Viac o téme: GréckoTureckoDron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu