Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Maďarská vláda rozbehla veľkú kampaň: Sankcie uvalené na Rusko prirovnáva k....TOTO Orbán prehnal

Po celom Maďarsku sú vylepené podobné plagáty. Obyvatelia ich dostávajú dokonca v pošte priamo domov. Zobraziť galériu (2)
Po celom Maďarsku sú vylepené podobné plagáty. Obyvatelia ich dostávajú dokonca v pošte priamo domov. (Zdroj: SITA/AP/Laszlo Balogh, Twitter/Ákos Hadházy)

BUDAPEŠŤ – Vyzerá to tak, že náš južný sused rieši veci po svojom. Západný svet sa snaží čo najlepšie pomôcť brániacej sa Ukrajine, ktorá odoláva ruskému náporu od konca februára. Maďarský premiér však vidí aktuálnu situáciu v inom svetle. Celú krajinu varuje pred sankciami z EÚ. Po celej krajine sú vyvesené plagáty, na ktorých je vyobrazená bomba s nápisom „sankcie“.

Vláda maďarského premiéra Viktora Orbána rozbieha kampaň o "národnej konzultácii proti ruským sankciám". Na takmer každom billboarde v krajine je vyobrazená bomba, ktorá predstavuje sankcie uvalené Európskou úniou. Sprievodný text uvádza nasledovné: "Bruselské sankcie nás zničia". Občania dostávajú poštu s otázkami národnej konzultácie.

Priznali to

Verejnosť to vníma ako neprimeranú až hanebnú symboliku, pretože Rusi naďalej bombardujú Ukrajinu. Máté Kocsis, predseda poslaneckého klubu vládneho FIDESZ-u dokonca povedal, že táto kampaň môže predstavovať nástroj, ktorý použije Maďarsko pri vyjednávaní s EÚ. "V platnosti je 11-tisíc protiruských sankcií. Najväčiu škodu spôsobujú tie, ktoré sú uvalené na energetiku," ozrejmil. Ako pokračoval, v takýchto dôležitých otázkach je potrebný aj názor domáceho obyvateľstva.

Maďarská vláda rozbehla veľkú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Maďari na pôde EÚ hlasovali za uvalenie sankcií na Rusko. Minister zahraničných vecí Péter Szijjártó však odletel do Mokvy, aby diskutoval o odklade platieb za dodávky energie. Konalo sa to v Čase, keď ostatní ministri EÚ rokovali v Prahe, informoval TASS. Maďarská vláda totiž vyhlasuje, že zmluva s ruským Gazpromom o dodávkach plynu je pre krajinu výhodná. 

Horší ako Putin?

Rusi sami priznávajú, že sankcie uvalené EÚ majú na ich krajinu veľký vplyv. Premiér Orbán však tvrdí, že to nepocižujú a vyzval na ich zrušenie do konca decembra. "Po uvalení sankcií na Rusko to spôsobilo viac škody EÚ, ako Kremľu. Z Bruselu sa však ozývalo, že to bude presne naopak," dodal. Práve sankcie považuje za prostriedok, ktorý zmenil lokálnu vojnu na hospodársky konflikt celého sveta. "Ceny za energie pôjdu dole, zníži sa inflácia a hospodárstvo v Európe opäť začne prosperovať. Toto všetko môže nastať len za ukončenia sankcií na Rusko," vysvetlil.  

Viac o téme: PodporaKampaňRaketySymbolikaRuskoMaďarskoBudapešťSankcie EÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu