Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Florida po hurikáne Ian vydala varovanie pred baktériou požierajúcou mäso

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TALLAHASSEE - Úrady na Floride v stredu vydali varovanie pred baktériou požierajúcou mäso, ktorá sa v tomto štáte objavila po tom, čo ho nedávno zasiahol ničivý hurikán Ian. Nachádza sa najmä v teplej brakickej vode (zmiešanej sladkej a slanej vode) a môže byť smrteľná. Informuje o tom denník The Guardian a stanica BBC.

Predstavitelia floridského okresu Lee upozornili, že nebezpečná baktéria Vibrio vulnificus, ktorá sa živí požieraním mäsa, infikovala 29 osôb, pričom štyria ľudia nákaze podľahli. Na celej Floride si baktéria vyžiadala dohromady už 11 životov.

Hasiči pomáhajú ľuďom do bezpečia na zaplavenej ulici v meste Orange County na Floride.
Zobraziť galériu (2)
Hasiči pomáhajú ľuďom do bezpečia na zaplavenej ulici v meste Orange County na Floride.  (Zdroj: TASR/AP/Orange County Fire Rescue's Public Information Office)

Vibrio vulnificus sa môže dostať do organizmu priamym kontaktom s infikovanou vodou napríklad cez otvorené rany. Spôsobuje poškodenie pokožky, vredy a môže byť i smrteľná, pripomína floridský úrad verejného zdravotníctva. Úrady v okrese Lee už pred nejakým časom varovali obyvateľov, ktorí majú otvorené rany, aby si dávali pozor a pri kontakte s povodňovou brakickou vodou zasiahnuté miesto vydezinfikovali a sledovali, či sa u nich nerozvinú príznaky nákazy nebezpečnou baktériou.

Hurikán si vyžiadal na Floride najmenej 80 životov

Hurikán Ian v septembri prešiel nad pevninu na juhozápade Floridy ako hurikán štvrtej kategórie. Pri prechode cez polostrov za sebou zanechal ničivé následky. Počet obetí hurikánu na Floride stúpol na najmenej 80. Pred zoslabnutím zasiahol ako hurikán najnižšej prvej kategórie pobrežie Južnej Karolíny, kde spôsobil prívalové povodne a materiálne škody, nevyžiadal si však obete.

Viac o téme: ZáplavyVarovanieBaktériaFloridaHurikán Ian
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu