Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

MIMORIADNE Desiatky tankerov so skvapalneným plynom stoja v zápche pri brehoch Európy: Hrozí nárast cien

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Zariadenia na premenu skvapalneného zemného plynu (LNG) na plyn v Európe sú plné. Desiatky tankerov s nákladom LNG tak musia čakať pri brehoch Španielska a ďalších európskych štátov, kým prídu na rad.

Ako informovala agentúra Reuters, španielska plynárenská spoločnosť Enagás môže dôjsť do štádia, že bude musieť niektoré lode odmietnuť. Všetky zariadenia, ktoré premieňajú superchladené palivo späť na plyn pracujú na maximálnu možnú kapacitu. Ide o výnimočnú situáciu, vyjadrila sa firma.

Môže sa stať, že lode sa môžu otočiť a plyn odviezť iným zákazníkom, ak sa nenájde riešenie problému, upozorňuje Reuters. Má ísť dokopy o 35 tankerov. Z nich len osem kotví pri prístave v španielskom Cadíze. Španielsko má najväčšiu kapacitu na uskladnenie LNG. Je to 44 percent objemu vrámci celej Európy. Takisto má šesť zariadení schopných premeniť zemný plyn z kvapalného skupenstva na plynné.

Za prebytkom plynu stojí aj teplejšie počasie a spomalenie európskeho priemyslu. Existuje však aj ďalší možný dôvod. Niektoré lode môžu čakať na ochladenie počasia, kedy by mohli plyn predať za vyššiu cenu. Kalkulovať začala aj Čína. Oznámila, že zastavuje dodávky LNG zahraničným záujemcom, aby si zabezpečila dostatočné vlastné dodávky. Analytici tvrdia, že to by mohlo donútiť viac lodí zamieriť do Ázie.

Concepts series.
Zobraziť galériu (2)
Concepts series.  (Zdroj: Getty Images/Iurii Garmash)

Cena referenčného európskeho kontraktu na plyn s dodávkou v budúcom mesiaci na burze v Holandsku padla o 9,9 % na 127,98 eura za megawatthodinu (MWh). Je to najnižšia úroveň od 22. júna. Znamenalo by to, že by to bol už tretí deň za sebou, čo sa európsky referenčný kontrakt na plyn oslabil.

K nižším cenám pravdepodobne prispelo aj teplé počasie, neustávajúci dovoz LNG, ako aj vysoká naplnenosť európskych zásobníkov plynu.

Analytici firmy Alfa Energy k tomu dodali: „Ceny plynu zrejme budú pokračovať v poklese s príchodom veľkých objemov LNG do Európy a ako sa zásobníky budú približovať k úplnému naplneniu.“

Heger: Celá Európa čaká, aby sa nám podarilo prasknúť cenovú bublinu, dôležité je zastropovať cenu plynu (Zdroj: TASR/Michal Svítok, Barbora Vizváryová)

V súčasnosti sú európske zásobníky planu naplnené na 92 percent. Je to hodnota nad päťročným priemerom pre toto ročné obdobie.

Eurokomisia má v utorok 18. októbra predložiť návrh tzv. dočasného dynamického cenového stropu pre holandský virtuálny trh TTF. Ten by sa mal využiť v prípade veľkých výkyvov cien plynu.

Viac o téme: TankerZemný plynZásobníkyŠpanielskoLNG
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu