Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Pre vysoké ceny plynu začína boj o prežitie! Firmy na východe predpovedajú katastrofu, spísali spoločný LIST!

Zamestnávatelia z východu avizovali vláde, že hrozí zastavenie výroby. Zobraziť galériu (4)
Zamestnávatelia z východu avizovali vláde, že hrozí zastavenie výroby. (Zdroj: Topky - Vlado Anjel, tip čitateľa)

BRATISLAVA - Na Slovensko sa valí jedna katastrofa za druhou. Okrem toho, že sme aktuálne ovplyvnení vážnymi spoločenskými udalosťami, krajinu a kľúčové podniky naďalej trápia vysoké ceny energií. Výrobcovia z fabrík na východnom Slovensku už nemajú trpežlivosť, a tak predsedovi vlády, parlamentu a ministrom poslali vážny list, ktorý podpísali viacerí zamestnávatelia. O prácu môže prísť niekoľko tisíc ľudí!

archívne video

Heger navrhuje riešenie: Samosprávy by mohli nakupovať energie v rámci spoločného obstarávania (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

List, ktorý je adresovaný Borisovi Kollárovi, Eduardovi Hegerovi, Igorovi Matovičovi, Karelovi Hirmanovi a Milanovi Krajniakovi podpísalo viacero spoločností.

Pre vysoké ceny plynu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Medzi iným SMZ v Jelšave, Slovmag v Lubeíku, spoločnosť Žiaromat, Intocast, RMS Košice a ďalšie. Spoločnosti sa venujú ťažbe magnezitu a výrobe žiaromateriálov.

V žalúdku im ležia ceny energií

Spomínané spoločnosti varujú vládu a ďalších činiteľov, že hrozí odstávka výroby, ktorú spôsobili vysoké ceny energií a prebiehajúci konflikt na Ukrajine. "Rekordný nárast cien energií, ohrozenie bezpečnosti ich dodávok a pretrhanie tradičných dodávateľsko-odberateľských reťazcov spôsobilo, že dnešným halvným cieľom mnohých podnikov na Slovensku je boj o prežitie," varujú v liste.

Prežili sme svetové vojny aj komunistickú diktatúru, rok 2023 už prežiť nemusíme

Ide o také oblasti ako Jelšava, Lubeník, Kalinovo, Košice či Hnúšťa. V liste spomínajú to, že zamestnávajú v trvalom pracovnom pomere viac ako 2-tisíc kmeňových zamestnancov, pričom nepriamo ovplyvňujú zamestnanosť lokálnych dodávateľov v rozsahu ďalších 3300 pracovných miest. Hrozí tak, že všetky tieto pracovné miesta zaniknú.

"Ide o skutočnosť, že zemný plyn a elektrická energia sú najvýznamnejšími materiálovými vstupmi v rámci realizácie výrobných programov. Ceny plynu a elektriny dosahujú na Slovensku a v Európe svoje historické maximá," pripomínajú hlavný problém. "Naše podniky prežili veľkú hospodársku krízu v roku 1929, prvú a druhú svetovú vojnu, nástup komunistickej diktatúry, novembrový demokratizačný a transformačný proces, finančnú krízu z roku 2009, pandémiu covid-19 a dokonca veľké výpadky tržieb pre konflikt na Ukrajine. Hrozí však, že neprežijú rok 2023," varujú znova v liste.

Pomoc od vlády

Za svoju poslednú záchranu považujú obrátenie sa na vládu formou tohto listu. "V záujme konštruktívne riešiť našu situácie sme spracovali kompležný analytický materiál, ktorý presne popisuje našu hospodársku situáciu a indikuje možné smerovanie potrebnej pomoci z verejných zdrojov," pripomínajú zamestnávatelia to, že neprichádzajú s prázdnymi rukami.

Celé znenie listu nájdete v našej galérii.

Viac o téme: OhrozenieCeny plynuIgor MatovičJelšavaBoris KollárRevúcaEduard HegerKarel HirmanSkupina firiem
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu