Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Zomrel 93-ročný astronaut James McDivitt, veliteľ misie Apollo 9

Misia Apollo 9 Zobraziť galériu (2)
Misia Apollo 9 (Zdroj: SITA/AP Photo/Harvey Georges, File)

WASHINGTON - Vo veku 93 rokov zomrel americký astronaut James McDivitt, ktorý bol v marci 1969 veliteľom vesmírnej misie Apollo 9. Jej účelom bolo otestovanie zariadení, ktoré neskôr úspešne dopravili ľudskú posádku na Mesiac.

McDivitt zomrel minulý týždeň vo štvrtok v štáte Arizona, oznámil v utorok americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA), z ktorého vyhlásenia cituje tlačová agentúra AP. McDivitt bol tiež v roku 1965 veliteľom vesmírnej misie Gemini 4, v rámci ktorej jeho kolega Edward White uskutočnil prvý výstup Američana do vesmíru. Jeho fotografie Whitea počas výstupu do otvoreného vesmíru sa stali "ikonickými".

Misia Apollo 9
Zobraziť galériu (2)
Misia Apollo 9  (Zdroj: SITA/AP Photo/Harvey Georges, File)

Po úspešnom pristátí misie Apollo 11 na Mesiaci odmietol McDivitt možnosť pristáť na tomto vesmírnom telese a stal sa vedúcim programu NASA pre päť nasledujúcich misií programu Apollo. Ďalšími účastníkmi misie Apollo 9 boli David Scott a Russell Schweickart. Trojica uskutočnila prvú skúšku ľahkého lunárneho modulu s prezývkou Spider (pavúk) vo vesmírnom priestore.

McDivitt sa počas vojny v Kórei zúčastnil na 145 bojových misiách. Do NASA nastúpil v roku 1962 a pridal sa k skupine, ktorá zahŕňala Neila Armstronga, Franka Bormana či Jima Lovella. McDivitt odišiel z NASA a amerických vzdušných síl v roku 1972; následne začal pracovať v súkromnom sektore. Z armády odišiel do dôchodku v hodnosti brigádneho generála.

Viac o téme: AstronautApollo 9James McDivitt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu