Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vedci ho zaradili medzi mäkkýše, no niečo tu nesedí: Pochádza snáď TENTO TVOR z vesmíru?

Vedci majú problém so zaradením tohto tvora do zvieracej ríše.
Vedci majú problém so zaradením tohto tvora do zvieracej ríše. (Zdroj: Twitter/Joschua Knüppe)

MONTANA – Tohto živočícha všetci považovali dlhé roky za akúsi "mimozemskú zlatú rybku". Vedci však prišli nedávno so zistením, že má veľmi blízko ku mäkkýšom. Dodnes však prebieha veľká polemika týkajúca sa zaradenia tohto druhu. Je možné, že pochádzal z vesmíru?

Typhloesus wellsi (konodonty) boli objavené v nálezisku fosílií Bear Gulch Limestone v Montane, v Spojených štátoch, koncom šesťdesiatych rokov minulého storočia. Podľa dostupných vedeckých údajov žil tento tvor na planéte Zem pred 330 miliónmi rokov. Typhloesus dorastal do dĺžky asi 90 mm a mal tvar šišky alebo rugbyovej lopty, uvádza Daily Star.

Vzadu na konci tela mal tento živočích drobnú plutvu, nemal však chrbticu, ani zadný otvor na vylučovanie. Vedcov zmiatlo dokonca aj to, že tento tvor, vzhľadom na krehkú stavbu svojho tela bez kostí, nebol chránený žiadnym vonkajším pancierom. 

Prvohory

Dr Jean-Bernard Caron, spoluautor výskumu z Kráľovského múzea v Ontáriu, povedal: "Typhloesus bol akýsi samotár v ríši zvierat. Myslíme si, že patril do nejakej jedinečnej skupiny makkýšov, ktoré žili od kambria po vrchný trias (pred asi 542 až 200 miliónmi rokov), no napokon vyhynuli." Spolu so svojím kolegom profesorom Simonom Conwayom Morrisom z Cambridgeskej univerzity opisuje, ako spoločne študovali niekoľko exemplárov Typhloesus, ktoré sú umiestnené v Royal Ontario Museum. 

V predžalúdkovej žľaze Typhloesusa bola 4 mm dlhá štruktúra pozostávajúca z dvoch radov asi 20 trojuholníkových malýh zúbkov. Boli zakrivené dozadu a práve Typhloesus obrátil túto štruktúru naruby. Caron sa vyjadril, že jazyk mal podobný dnešným jaštericiam, ktoré ním lovia hmyz. "Najbližšie mal tento tvor k mäkkýšom, ale na druhej strane mal príliš veľa odlišností," doplnil.

Prečo mäkkýše?

Doktor Luke Parry, paleontológ z Oxfordskej univerzity, nazval tohto tvora vyriešenou záhadou paleontológie. "Radula, orgán a poznávací znak mäkkýšov, ktorý slúži na strúhanie potravy, sa mi zdá celkom viditeľná. Súhlasím teda s kolegami, že by to mohol byť skutočne mäkkýš. Je však problém s jeho umiestnením do ríše zvierat," vyjadril sa. 

Profesor Mark Purnell z Centra pre paleobiológiu na Univerzite v Leicesteri poznamenal, že zatiaľ čo radula nájdená v čreve zaraďuje tento druh medzi mäkkýše, je ťažké povedať, či bol Typhloesus skutočne mäkkýšom. Mnohí vedci zastavajú hneď niekoľko teórií. Stavba tela Typhloesusa sa buď musela prispôsobiť úplne inému vonkajšiemu prostrediu, ktoré v tom období prevládalo na Zemi (bolo teplejšie a stromy dorastali aj do výšky 30 metrov), alebo sa k nám dostal z vesmíru a žil tu ako votrelec.  

Viac o téme: RybaUSAMontanaMäkkýšVedaTyphloesus wellsi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu