Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Šokujúca správa vyslankyne OSN: Znásilnenie ako vojenská stratégia! Putin zásobuje vojakov viagrou

Rusko využíva znásilňovanie ako vojenskú stratégiu na Ukrajine.
Rusko využíva znásilňovanie ako vojenskú stratégiu na Ukrajine. (Zdroj: Getty Images, SITA/Russian Ministry of Defense/AP Photo)

MOSKVA - Obvinenia predstaviteľky OSN Pramily Pattenovej voči Rusku sú šokujúce. Tvrdí, že Vladimir Putin zámerne používa znásilnenie ako vojenskú stratégiu vo vojne na Ukrajine. Kremeľský tyran dokonca poskytuje svojim vojakom viagru.

Zneužívanie, mučenie vojnových zajatcov, ostreľovanie civilných cieľov: Zoznam vojnových zločinov, z ktorých obviňujú ruského prezidenta Vladimira Putina, je čoraz dlhší. Uprostred vojny na Ukrajine, ktorá trvá už viac ako sedem mesiacov, teraz osobitná predstaviteľka OSN pre sexuálne násilie v konfliktoch Pramila Pattenová vzniesla vážne obvinenia voči Rusku.

Demonštranti vo Varšave zorganizovali "referendum" o anexii ruského veľvyslanectva (Zdroj: Facebook/Support group for the Ukrainian people)

V rozhovore pre tlačovú agentúru AFP Pattenová vysvetlila, že Kremeľ zámerne využíva znásilnenie ako vojenskú stratégiu. Čo je horšie, Vladimir Putin vybavuje svojich vojakov viagrou špeciálne na tento účel. „Keď ženy podávajú správy o ruských vojakoch vybavených viagrou, ide jednoznačne o vojenskú stratégiu,“ povedala osobitná vyslankyňa OSN. Pattenová dodala, že od februárovej invázie Vladimira Putina OSN identifikovala "viac ako sto prípadov" znásilnení alebo sexuálnych útokov. Obeťami boli najmä dievčatá a ženy, no ruskí vojaci mali údajne znásilňovať aj chlapcov a mužov.

V septembri šéf Nezávislej medzinárodnej vyšetrovacej komisie OSN pre Ukrajinu uviedol, že jednotky Vladimira Putina spáchali na Ukrajine množstvo vojnových zločinov vrátane mučenia, nezákonného väznenia a sexuálneho zneužívania. Obete znásilnenia mali byť vo veku od štyroch do 82 rokov a ruskí vojaci niekedy nútili rodinných príslušníkov, aby boli svedkami zneužívania.

"Nahlásené prípady sú len špičkou ľadovca," povedala Pramila Pattenová pre agentúru AFP. Dodala, že počas aktívneho násilného konfliktu je ťažké viesť presné štatistiky. "Čísla nikdy nebudú odrážať realitu, pretože sexuálne násilie je tichý zločin."

Rusko vždy vehementne odmietalo obvinenia z vojnových zločinov na Ukrajine.

Viac o téme: ViagraRuskoOSNUkrajinaZnásilnenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu