Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Francúzska prokuratúra začala vyšetrovanie vo veci zneužívania detí biskupmi

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MARSEILLE - Francúzska prokuratúra začala v utorok vyšetrovanie vo veci zneužívania maloletých po tom, čo sa kardinál a bývalý dlhoročný biskup z mesta Bordeaux Jean-Pierre Ricard verejne priznal k "zavrhnutiahodnému" činu na 14-ročnom dieťati. Informuje o tom agentúra AFP.

Ricard, ktorého za kardinála vymenoval v roku 2016 pápež František, je jedným z 11 vysokopostavených cirkevných predstaviteľov, ktorí boli obvinení zo sexuálneho násilia. Uviedol to predseda Konferencie biskupov Francúzska Eric de Moulins-Beaufort. "Pred 35 rokmi som spáchal zavrhnutiahodný skutok na 14-ročnom dievčati. Moje konanie tejto osobe nepochybne spôsobilo závažné a dlhotrvajúce následky," uviedol Ricard vo vyhlásení, ktoré prečítal na biskupskej konferencii v Lurdoch.

Priznanie o znásilnení vyšetrujú

Agentúra AFP pripomína, že najvážnejšie sexuálne trestné činy, akým je napríklad znásilnenie, majú vo Francúzsku premlčaciu lehotu 30 rokov. Tá sa však môže predĺžiť v prípade, že obeť bola v čase spáchania skutku maloletá. "Začalo sa predbežné vyšetrovanie na overenie tohto priznania," povedal marseillský prokurátor Dominique Laurens.

Počet zneužitých duchovnými je zarážajúci

Katolícku cirkev vo Francúzsku vlani vážne zasiahli zistenia o rozsiahlom zneužívaní maloletých osôb kňazmi a diakonmi z 50. rokov minulého storočia. Podľa zistení vyšetrovateľov zneužili francúzski duchovní za uplynulých sedem desaťročí 216 000 maloletých. Pri započítaní laikov, ktorí pracovali v cirkevných školách či v charite, bolo obeťami sexuálneho násilia až 330 000 detí. Vyšetrovatelia vyzvali cirkev, aby obetiam vyplatila odškodné.

Viac o téme: BiskupKardinálVyšetrovanieZneužívanieFrancúzsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu