Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

VOJNA na Ukrajine Deň dvestotridsiaty prvý (13. október 2022)

Zničené obydlie v Záporožskej oblasti
Zničené obydlie v Záporožskej oblasti (Zdroj: SITA/AP Photo/Leo Correa, File)

BRUSEL - Ruský jadrový útok by zmenil priebeh konfliktu na Ukrajine a takmer určite by vyvolal "fyzickú reakciu" spojencov Kyjeva a potenciálne aj Severoatlantickej aliancie. V stredu to povedal vysokopostavený predstaviteľ NATO, ktorý si želal ostať v anonymite. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Naživo z Ukrajiny 

Súhrn vojny na Ukrajine - Deň č. 231

Súhrn vojny na Ukrajine - Deň č. 231 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

22:00 Výsadkári, ktorí oslobodili Charkovskú oblasť, dostali ocenenia. Generálplukovník Alexander Syrskij odovzdal ocenenia obrancom z 25. brigády Sicheslav.

21:48 Ruská novinárka Anastasija Kaševarovová v najnovšom príspevku na sociálnej sieti Telegram znova vyjadrila hnev nad správami, že telá nedávno mobilizovaných mužov sa už vracajú v rakvách. Vo štvrtok o tom informoval portál britskej televízie Sky News. Kaševarovová, ktorá pravidelne v príspevkoch podporuje prezidenta Vladimira Putina, na Telegrame odsúdila ruských veliteľov za to, že vo vlasti mobilizujú "nevycvičených" mužov.

21:28 Guvernér regiónu Belgorod ohlásil výbuch muničného skladu. "V obci Belgorodskej oblasti v dôsledku ostreľovania AFU vybuchol muničný sklad. Podľa predbežných údajov nie sú žiadne obete ani zranení," uviedol guvernér.

20:47 Situácia ohľadom Záporožskej atómovej elektrárne (ZAES) je naďalej "znepokojujúca". Vo štvrtok to povedal generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi. TASR správu prevzala z agentúry AP. Situácia sa nijako nezlepšila, uviedol šéf MMAE, ktorý v uplynulých dňoch absolvoval v Petrohrade stretnutie s ruskými predstaviteľmi vrátane šéfa Kremľa Vladimira Putina.

20:20 Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok povedal, že ciele ruskej "špeciálnej vojenskej operácie" na Ukrajine sa nezmenili, ale je možné ich dosiahnuť aj rokovaniami. TASR prevzala správu od tlačovej agentúry Reuters.

20:02 Severoatlantická aliancia je pripravená dodať Ukrajine systémy protivzdušnej obrany, ktoré dokážu rušiť nepriateľské drony. Uviedol vo štvrtok generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg po stretnutí ministrov obrany členských krajín Aliancie v Bruseli, informuje spravodajca TASR.

19:45 Španielsko dodá Ukrajine štyri systémy protivzdušnej obrany stredného doletu. Vo štvrtok to oznámil generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Šéf NATO povedal, že staršie systémy Hawk z Madridu doplnia modernejšie systémy dodávané Nemeckom, Francúzskom a Spojenými štátmi. "Videli sme, že keď mobilizujeme, keď vyzývame spojencov NATO, aby urobili viac, tak naozaj robia viac, a to robí obrovský rozdiel," povedal Stoltenberg po zasadnutí Severoatlantickej rady (NAC) na úrovni ministrov obrany.

19:27 Nečakaná odpoveď na otázku „kedy sa skončí vojna“ od ukrajinského ministra obrany Reznikova. 

18:56 Ruská armáda bude zničená vojenskou reakciu Západu v prípade, ak ruský prezident Vladimir Putin použije jadrové zbrane proti Ukrajine. Vo štvrtok to uviedol šéf diplomacie EÚ Josep Borrell, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

"Putin hovorí, že neblafuje. Nemôže si dovoliť blafovať a musí byť jasné, že ľudia podporujúci Ukrajinu, členské štáty Európskej únie, Spojené štáty a NATO tiež neblafujú," povedal Borrell vo štvrtok v Bruseli. Dodal, že akýkoľvek jadrový útok proti Ukrajine podnieti odpoveď, nie jadrovú, no takú silnú, že ruská armáda bude zničená.

17:59 Ukrajina doteraz identifikovala 186 podozrivých ruských vojnových zločincov. Vo štvrtok to oznámil ukrajinský generálny prokurátor Andrij Kostin. TASR správu prevzala z agentúry DPA. Rozsah vojnových zločinov je obrovský, uviedol Kostin na tlačovej konferencii v holandskom Haagu. Existujú dôkazy, že na Ukrajine boli spáchané všetky druhy vojnových zločinov, akými sú mučenia, vraždy či znásilnenia. Dodal, že desať ľudí už z vojnových zločinov usvedčili.

17:27 Šéf ruskej okupačnej správy v ukrajinskej Chersonskej oblasti Vladimir Saldo požiadal vo štvrtok Rusko o pomoc pri evakuácii civilistov. TASR o tom informuje podľa  agentúry AFP. "Navrhli sme všetkým ľuďom z Chersonskej oblasti, nech odídu do iných oblastí, ak chcú, aby sa tak ochránili pred zásahom rakiet," uviedol Saldo na platforme Telegram. "Obraciam sa na vedenie tejto krajiny (Rusko), žiadam vás, aby ste pomohli s organizáciou tejto práce... My, ľudia z Chersonskej oblasti, vieme, že Rusko neopúšťa svojich vlastných," dodal.

16:41 Francúzsko považuje akýkoľvek predaj iránskych bezpilotných lietadiel Rusku za porušenie rezolúcie Bezpečnostnej rady (BR) OSN z roku 2015. Vyplýva to zo štvrtkového vyhlásenia francúzskeho ministerstva zahraničných vecí, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters. Francúzska diplomacia zároveň s partnermi v EÚ koordinuje, ako na danú situáciu reagovať. Rezolúcia BR OSN z roku 2015 nadväzovala na iránsku jadrovú dohodu.

16:02 Estónsko schválilo vo štvrtok novú zásielku vojenskej pomoci pre Ukrajinu. Obsahovať bude zimnú výstroj pre vojakov, muníciu a ďalšie vybavenie. Oznámila to estónska premiérka Kaja Kallasová. TASR o tom informuje podľa správy denníka The Guardian.

"Posielame zimnú výstroj, vybavenie a muníciu Ukrajine. Doručíme ich rýchlo," napísala Kallasová na Twitteri. Vo svojom príspevku zároveň apelovala aj na svetových lídrov. "Urýchlime všetci svoju pomoc, aby mohli Ukrajinci oslobodiť svoje územia. Toto je cesta k mieru," dodala.

14:35 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan na stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom vo štvrtok v Astane navrhol, že v spolupráci s Ruskom by mohli v Turecku vybudovať už druhú jadrovú elektráreň. Jednu v súčasnosti stavajú, jej otvorenie sa očakáva na budúci rok, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

14:10 Gubernátor ruskej Belgorodskej oblasti, ležiacej pri hraniciach s Ukrajinou, tvrdí, že ukrajinská armáda ostreľovala mesto Belgorod, pričom zasiahla jednu z tamojších obytných budov. TASR správu prevzala z agentúry AFP. Ruské úrady opakovane obviňujú Kyjev z ostreľovania lokalít v ruskom pohraničí, Ukrajina obvinenia z takýchto útokov popiera a tvrdí, že Rusko ich využíva na propagandistické ciele.

14:05 Po tohtotýždňových útokoch ruskej armády na energetické zariadenia na Ukrajine boli dodávky elektrickej energie na ukrajinskom území už z veľkej časti obnovené. Vo štvrtok to uviedol šéf prevádzkovateľa rozvodnej siete na Ukrajine (Ukrenerho) Volodymyr Kudryckyj. Správu o tom TASR prevzala zo servisu agentúry Reuters.

13:40 Podľa britského ministra obrany Bena Wallacea nehrozí, že by sa dodávky zbraní Západu na Ukrajinu vyčerpali skôr než ruské zásoby zbraní. Wallace sa takto vyjadril v rozhovore pre stanicu Sky News, z ktorého cituje denník The Guardian.

13:04 Ruskom podporované sily separatistov tvrdia, že dobyli dve dediny ležiace južne od priemyselného mesta Bachmut vo východoukrajinskej Doneckej oblasti. TASR správu prevzala z agentúry AFP. V prípade potvrdenia tejto informácie by podľa AFP išlo o malý úspech ruských síl v období prebiehajúcich protiofenzív ukrajinskej armády na severovýchode a juhu krajiny.

12:39 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že Ukrajina má momentálne len približne desať percent prostriedkov, ktoré by potrebovala na ochranu svojho vzdušného priestoru pred útokmi Ruska.

12:21 Úrady Čeľabinskej oblasti na Južnom Urale v európskej časti Ruska potvrdili smrť piatich ľudí, ktorí boli do vojny na Ukrajine povolaní v rámci tzv. čiatočnej mobilizácie vyhlásenej ruským prezidentom Vladimirom Putinom 21. septembra. Ide o prvé oficiálne oznámenie o smrti mobilizovaných na fronte, informovala vo štvrtok britská stanica BBC monitorovaná agentúrou TASR.

11:51 Zahynuli už piati ruskí vojaci z jedinej oblasti povolaní do armády v rámci čiastočnej mobilizácie vyhlásenej ruským prezidentom Vladimirom Putinom koncom septembra. Informuje o tom TASR na základe správy britskej stanice Sky News, ktorá sa odvolala na ruský server 74.ru.

11:21 Ruské invázne sily sa podľa britského ministerstva obrany pravdepodobne pokúšajú skonsolidovať novú frontovú líniu západne od dediny Mylove na juhu Chersonskej oblasti. Na túto líniu sa sústreďujú po nedávnom ústupe zo severu tejto oblasti.

11:10 Šéf ukrajinskej štátnej spoločnosti pre jadrovú energiu Enerhoatom Petro Kotin vo štvrtok odmietol tvrdenia z Moskvy, že Ruskom ovládaná Záporožská atómová elektráreň (ZAES) na juhu Ukrajiny bude potrebovať a používať ruské jadrové palivo.

9:57 Prijatie Ukrajiny do NATO by podľa popredného ruského predstaviteľa mohlo viesť k tretej svetovej vojne. Námestník tajomníka Bezpečnostnej rady Ruskej federácie Alexander Venediktov to povedal v štvrtkovom rozhovore pre agentúru TASS, z ktorého cituje spravodajská stanica Sky News.

9:44 Po ústupe ruských vojsk v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny o asi o 20 kilometrov na začiatku októbra sa okupačné úrady najskôr pripravujú na to, že sa boje s ukrajinskými jednotkami prenesú priamo do ulíc Chersonu. Vo svojom v pravidelnom prehľade to uvádza britské ministerstvo obrany s odvolaním sa na poznatky vojenskej rozviedky.

8:56 Ďalšiu vojensku pomoc – tentoraz v hodnote 47 miliónov dolárov – venuje kanadská vláda Ukrajine, ktorá sa už viac než sedem mesiacov bráni ruskej agresii. Nový balík pomoci zahŕňa dodávky delostreleckej munície, sofistikovaných kamier pre drony, zimného oblečenia či satelitných komunikačných zariadení. TASR správu prevzala vo štvrtok z kanadskej televízie CBC.

8:08 Okolie ukrajinskej metropoly Kyjev bolo vo štvrtok ráno vystavené útoku dronmi, pri ktorom boli zasiahnuté objekty kritickej infraštruktúry. Podľa agentúry Reuters o tom informoval zástupca vedúceho prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko, informuje TASR.

7:43 Po vyčerpaní súčasných zásob prejde Ruskom okupovaná Záporožská jadrová elektráreň na ruské jadrové palivo. Informovala o tom dnes agentúra TASS s odvolaním sa na predstaviteľa ruskej spoločnosti Rosenergoatom, ktorá je súčasťou energetickej divízie koncernu Rosatom. Ruský prezident Vladimír Putin minulý týždeň nariadil vláde previesť elektráreň do ruského vlastníctva, Západ ju naďalej považuje za ukrajinský majetok.

7:14 Rusi zrejme priviedli na okupované ukrajinské územia iránskych vojakov spojených s islamskými revolučnými gardami, aby naučili ruskú armádu používať útočné bezpilotné lietadlá Šahíd-136. Vo svojej pravidelnej analýze to uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Ukrajina dnes hlási nové zásahy Mykolajivu a Kyjevskej oblasti.

6:11 Británia dodá Ukrajine protilietadlové rakety, aby sa mohla brániť proti ruským útokom. Oznámilo to vo štvrtok britské ministerstvo obrany. Bude to prvýkrát, čo tento ostrovný štát dodá Ukrajine strely, ktoré sú schopné zostreliť rakety s plochou dráhou doletu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

6:01 Americký prezident Joe Biden v stredu uviedol, že Organizácia Spojených národov vyslala Rusku jasnú správu, keď Valné zhromaždenie OSN (VZ OSN) hlasovalo za odsúdenie ruskej anexie štyroch čiastočne okupovaných ukrajinských regiónov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP a Bidenovho vyhlásenia zverejneného na oficiálnej webovej stránke Bieleho domu.

6:00 Bruseli sa v stredu stretli predsedníčky parlamentov členských krajín Európskej únie. Schôdzku usporiadala Markéta Pekarová Adamová, predsedníčka českej Poslaneckej snemovne (PS). Hlavnou témou rokovania bola podpora vojnových utečencov z Ukrajiny. TASR o tom informoval tlačový odbor predsedníčky PS ČR.

Ukrajina má silu na to, aby pokračovala v boji, tvrdí Zelenskyj

Ukrajina má podľa prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského silu na to, aby pokračovala vo vojne proti Rusku. TASR správu prevzala v stredu z agentúry DPA."Máme odvážnych ľudí, máme udatných vojakov," povedal Zelenskyj v rozhovore pre stanicu ZDF, ktorý bol odvysielaný v stredu. Nikto podľa Zelenského nemá rád prehry a nikto nechce byť porazeným. "Nemôžeme si dovoliť prehrať, je to pre nás otázka prežitia," povedal.

"Naše emócie sú prepojené s touto krajinou. Myslím si, že to v nás musíme udržať a je to všetko, čo vlastníme. Z toho čerpáme aj našu silu pokračovať v boji," uviedol. Prípadné víťazstvo by podľa prezidenta bolo "víťazstvom pre celú krajinu" a Ukrajinci toto víťazstvo chcú dosiahnuť s čo najnižším počtom obetí.

Ruský jadrový útok by vyvolal fyzickú reakciu Západu, tvrdí predstaviteľ NATO

Akékoľvek použitie jadrových zbraní zo strany Moskvy by malo pre Rusko "bezprecedentné následky", povedal predstaviteľ v predvečer štvrtkového zasadnutia Skupiny NATO pre jadrové plánovanie. Podľa jeho slov sa zdá, že Moskva využíva svoje jadrové hrozby najmä na to, aby odradila Severoatlantickú alianciu a ďalšie krajiny od priameho vstupu do vojny s Ukrajinou.

Ruský prezident Vladimir Putin nedávno vyhlásil, že na ochranu ruského územia – vrátane štyroch anektovaných ukrajinských oblastí – je odhodlaný použiť "všetky dostupné prostriedky". Podpredseda ruskej Bezpečnostnej rady Dmitrij Medvedev v nadväznosti na to otvorene hovoril o možnom použití strategických jadrových zbraní na ochranu krajiny.

Americký minister obrany Lloyd Austin v stredu v Bruseli povedal, že Spojené štáty monitorujú akékoľvek náznaky, že by sa Rusko mohlo pripravovať na jadrový útok. "Zatiaľ sme nevideli nijaké ukazovatele, ktoré by nás viedli k tomu, aby sme tomu uverili," uviedol Austin.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v utorok avizoval, že členské krajiny Aliancie na budúci týždeň uskutočnia každoročné cvičenie Steadfast Noon zamerané na prostriedky jadrového odstrašenia. Prípadne zrušenie pre vojnu na Ukrajine by podľa šéfa NATO vyslalo "veľmi zlý signál", pretože vojenská sila Aliancie je najlepším spôsobom, ako zabrániť akejkoľvek eskalácii napätia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu