Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Blinken ocenil kroky Arménska a Azerbajdžanu smerujúce k mierovej dohode

Antony Blinken
Antony Blinken (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik, Pool)

WASHINGTON - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v pondelok telefonoval s azerbajdžanským prezidentom Ilhamom Alijevom a arménskym premiérom Nikolom Pašinjanom. Hovoril s nimi o "pozitívnych krokoch", ktoré ich krajiny prijímajú v súvislosti s mierovou dohodou, oznámil americký rezort diplomacie.

Informuje o tom agentúra Reuters. Blinken tak odkazoval na nedávne priame rokovania medzi lídrami a ministrami zahraničných vecí Arménska a Azerbajdžanu, pričom spomínaných predstaviteľov vyzval, aby pokračovali v prijímaní krokov, ktoré podporujú mierový proces. Šéf americkej diplomacie mal s oboma lídrami samostatný rozhovor. Počas telefonátu s Alijevom tiež privítal, že Azerbajdžan prepustil 17 arménskych vojnových zajatcov.

Blinken počas rozhovoru s oboma predstaviteľmi zopakoval, že USA podporujú jasné vymedzenie hraníc medzi spomínanými stredoázijskými krajinami, dopravné prepojenie, nájdenie a identifikáciu nezvestných osôb vrátanie zadržaných. "Poukázal na dôležitosť diskusie o právach a zárukách obyvateľov Náhorného Karabachu a na potrebu, aby obe strany dodržovali prímerie a sústredili sa na vyjednanie dohody ako jedinej cesty k trvalému mieru," uvádza vo vyhlásení americké ministerstvo zahraničných vecí.

Arménsko a Azerbajdžan sa v piatok dohodli, že Európska únia vyšle do Arménska "civilnú misiu", ktorá bude pôsobiť pozdĺž hraníc týchto dvoch bývalých sovietskych krajín, kde viackrát prepukli boje. Arménsko a Azerbajdžan viedli už dve vojny o sporné územie Náhorného Karabachu - jednu v 90-tych rokoch a druhú v roku 2020. Začiatkom septembra 2022 prepukli medzi oboma krajinami opäť ťažké boje, ktoré si vyžiadali vyše 280 obetí a zastavilo ich až prímerie sprostredkované Spojenými štátmi. Predchádzajúcu dohodu o prímerí z roku 2020 sprostredkovalo Rusko ako dlhodobý hegemón v tomto regióne.

Viac o téme: USAAzerbajdžanArménskoMierová dohodaAntony Blinken
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu