Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Biely dom oznámil miliardový plán na boj proti hladu a obezite

Joe Biden
Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

WASHINGTON - Biely dom v stredu oznámil, že viaceré veľké spoločnosti vrátane sietí rýchleho občerstvenia prijali záväzky v hodnote niekoľkých miliárd dolárov na vytvorenie celoštátnej stratégie na boj proti hladu a obezite. Informuje o tom agentúra AFP.

Takmer 42 percent Američanov trpí určitou formou obezity a približne desať percent všetkých amerických domácností sa stretáva s potravinovou neistotou, píše AFP. Americký prezident Joe Biden na Kongrese o hlade, výžive a zdraví v Bielom dome uviedol, že spoločnosť a súkromný sektor musia spolupracovať, aby "sa im do roku 2030 podarilo v Spojených štátoch ukončiť hlad a obmedziť choroby spôsobené stravovacími návykmi".

Agentúra AFP pripomína, že je veľmi nepravdepodobné, že by americký Kongres súhlasil s financovaním štátnych stravovacích programov, preto mal Biden ako prezident zviazané ruky. Podľa amerických predstaviteľov však využíva svoju prezidentskú funkciu na to, aby na stravovacích programoch spolupracoval s veľkými firmami.

Chce pomôcť zmierniť hlad a choroby súvisiace s nesprávnymi stravovacími návykmi

Biely dom oznámil, že záväzky v hodnote osem miliárd dolárov, ktoré prijal od spoločností verejného i súkromného sektora, zahŕňajú aj podporu viac ako 100 organizácií – nemocníc, technologických gigantov či kľúčových subjektov potravinárskeho odvetvia. "Všetci sa zaviazali k odvážnym plánom, ktorých výsledkom bude zlepšiť stravovanie, propagovať fyzickú aktivitu a zmierniť hlad a choroby súvisiace s nesprávnymi stravovacími návykmi," uviedli americkí predstavitelia. Podľa Bieleho domu spôsobujú zlé stravovacie návyky čoraz častejší výskyt prípadov cukrovky 2.typu, obezity, vysokého krvného tlaku a určitých druhov rakoviny.

Viac o téme: PlánHladBojObezitaUSABiely dom
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu