Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Z rannej kávy sa stáva takmer luxus: Jej cena neuveriteľne narástla

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRUSEL - Začínať ráno šálkou kávy sa čoraz viac predražuje. V auguste káva v krajinách EÚ medziročne zdražela o 16,9 percenta, uviedol v správe európsky štatistický úrad Eurostat. Skokovo sa zvýšila aj cena cukru a mlieka.

"Nedávny nárast cien môže z tejto rannej pochutiny urobiť takmer luxus," uviedol Eurostat. Vlani v auguste káva medziročne v priemere zdražela o pol percenta. Od vlaňajšieho októbra narastá medziročná miera inflácie. Čerstvé plnotučné mlieko v auguste stálo v priemere o 24,3 percenta viac, zatiaľ čo za čerstvé nízkotučné mlieko zaplatili spotrebitelia o 22,2 percenta viac, uviedol Eurostat. Najvýraznejší nárast zaznamenal cukor, ktorého priemerná cena sa zvýšila o 33,4 percenta.

Zo štatistiky vyplýva, že ceny týchto štyroch položiek vzrástli vo všetkých únijných krajinách s výnimkou Malty, kde sa cena čerstvého nízkotučného mlieka nezmenila. Najviac vzrástli ceny kávy vo Fínsku a Litve, a to o 43,6 a 39,9 percenta. O viac ako 30 percent za kávu v auguste v porovnaní s minulým rokom ďalej zaplatili Švédi, Estónci a Maďari.

Z rannej kávy sa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Pixabay)

V Poľsku najvýraznejšie poskočila cena cukru, ktorá oproti augustu 2021 stúpla o 109,2 percenta. Česká republika uzatvára po Maďarsku, Litve a Chorvátsku štvoricu krajín, kde najviac vzrástla cena plnotučného mlieka. Stúpla tu o 43,3 percenta. Miera inflácie v Európskej únii v auguste vystúpila na rekordných 10,1 percenta, zatiaľ čo v júli predstavovala 9,8 percenta.

Viac o téme: KávaEurostatEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu