Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Vtip o anexii Kaliningradu Českom naberá na obrátkach: Zapojili sa politici aj inštitúcie! Rusi zúria

Recesia s pripojením Královca k Česku naberá na obrátkach. Zobraziť galériu (3)
Recesia s pripojením Královca k Česku naberá na obrátkach. (Zdroj: Twitter, VisitKralovec)

PRAHA - Satirické úvahy podporujúce pripojenie ruskej Kaliningradskej oblasti k Česku vyvolali v posledných dňoch na sociálnych sieťach lavínu vtipov, recesistických komentárov, imaginárnych akcií a takzvaných internetových mémov. Myšlienka pripojenia strategickej ruskej exklávy k Českej republike už niekoľko dní žije v Česku aj susednom Poľsku svojim vlastným životom - s nadsadením na ňu reagujú aj niektoré štátne a verejné inštitúcie, mestá či politici.

Česká senátorka Miroslava Němcová najskôr zdieľala na Twitteri skutočný dopis, v ktorom ruská ambasáda informuje českú stranu o údajnom pripojení Luhanskej, Doneckej, Záporožskej a Chersonskej oblasti k Rusku.

Potom zo žartu oznámila: „Chystáme odpoveď. Napríklad takto? ‚Senát PČR má tú česť odovzdať vám dokument o referende a o pristúpení Královca k ČR. Využívame túto príležitosť, aby sme vás uistili o našej neutíchajúcej podpore Ukrajiny a o hlbokom opovrhnutí V. Putinom a jeho režimom.´“

Pozadu nezostal ani český minister zahraničia Jan Lipavský. Na Twitteri uverejnil text: „Partnerstvo s našimi baltskými susedmi nikdy nebolo silnejšie.“ 

Námestník ministra financií Jiří Valenta dokonca prezradil, že už má načrtnuté ciele, ktoré bude treba dosiahnuť, keď Česko prevezme Královec. Ako prioritu si vytýčil zvýšenie HDP v „tomto Ruskom zanedbanom regióne“, napísal v žarte Valenta.

Ako informuje iDNES.cz, veľvyslanectvo USA v Prahe sa k vtipom tiež pripojilo na svojom oficiálnom účte. Reagovalo v stredu na tweet českého ministerstva obrany, ktoré informovalo, že Česká republika zaslala USA nezáväznú žiadosť o ponuku na 24 lietadiel F-35. „Nepotrebovali by ste tiež náhodou lietadlovú loď?“ reaguje zo žartu americká ambasáda.

Česi sa pripojujú k petícii o vyhlásení referenda k anexii Kaliningradskej oblasti k Česku.
Zobraziť galériu (3)
Česi sa pripojujú k petícii o vyhlásení referenda k anexii Kaliningradskej oblasti k Česku.  (Zdroj: Twitter/Bohumil Doboš)

Český štatistický úrad zas informoval, že pripravuje dodatočné „sčítanie ľudu, domov, bytov a prístavov v Královci,“ kedy budú komisári tiež rozdávať štatistickú ročenku, „aby si obyvatelia celého kraja mohli prečítať informácie o svojej vlasti.“

Ani Poliaci, ktorí s myšlienkou na pripojenie Královca prišli, nezaháľajú. Jeden poľský účet navrhol, že by mohla českej lietadlovej lodi veliť speváčka Helena Vondráčková.

Poľský používateľ Twitteru Tomasz Komentasz zas zverejnil obrázok lietadlovej lode „Karel Gott“, ktorá „opúšťa Kaliningradskú základňu do Baltského mora“.

Recesistický účet Embassy of Russia in Královec sa sťažoval, že v Kaliningradskej oblasti boli odpojené ruské mobilné vysielače. Nahradiť ich majú vysielače Vodafone.

Čerešničkou na torte je recesistický portál VisitKralovec, ktorý na úvodnej stránke informuje o úspešnom referende o pripojení Královca k Česku.

Vtip o anexii Kaliningradu
Zobraziť galériu (3)

Celú záležitosť s pripojením Kaliningradskej oblasti k Česku odštartoval tweet jedného poľského užívateľa: „Je čas rozdeliť Kaliningrad, aby naši českí bratia mali konečne prístup k moru,“ píše sa v ňom. Príspevok doplňuje mapka, na ktorej je oblasť rozdelená na dve časti. Jedna by podľa vtipu patrila Poľsku, druhá Česku.

Vtipy o pripojení Královca k Česku sa dostali aj do predpovede počasia (Zdroj: Twitter/Michal Kubal)

Rusi nemajú veľký zmysel pre humor

Kresťanskodemokratický český politik Tomáš Zdechovský pomohol spopularizovať internetový vtip jeho tweetovaním – hoci v Rusku vyvolal aj pobúrené reakcie. Spravodajský portál „EurAsia“ napísal o „revanšistickom“ tweete a označil autorov žartom zamýšľanej petície za anexiu Kaliningradu za „provokatérov“. "Rusi nemajú veľký zmysel pre humor," odpovedal Zdechovský na Twitteri.

Myšlienka, že Česko by si malo robiť na Kaliningradskú oblasť nárok, vychádza z histórie. Hlavné mesto regiónu, dnešný Kaliningrad, česky Královec a nemecky Königsberg, založili v 13. storočí križiaci na počesť českého kráľa Přemysla Otakara II. Pripojenie k Česku je tak úplne legitímne, tvrdia s nadsádzkou zástancovia tejto myšlienky. Kaliningrad bol po storočia súčasťou Pruska, neskôr Nemecka, po druhej svetovej vojne oblasť pripadla Sovietskemu zväzu.

Viac o téme: ČeskoVtipyAnexiaKaliningradKrálovec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu