Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Vtipy o pripojení Kaliningradu k Česku naberajú na intenzite: Skupina zorganizovala happening pred ambasádou!

Královec a jeho pripojenie k Česku má za sebou už aj prvý happening.
Královec a jeho pripojenie k Česku má za sebou už aj prvý happening. (Zdroj: VisitKralovec, Kralovec, Jan Wolf)

PRAHA - Sú prípady, kedy sa o niečom žartuje až do tej chvíle, kým sa niečo nezlomí. Je otázne, o čo ide českým recesistom, no ich vtípky o pridelení Kaliningrad Českej republike zašli až tak ďaleko, že sa rozhodli usporiadať pred ambasádou happening o jeho oficiálnom pripojení k Česku. Ľudia sa s hlasovacími hárkami teatrálne zhromaždili pred ambasádou aby "vyjadrili svoj názor".

archívne video

229. deň vojny na Ukrajine (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Recesisti dnes na happeningu pred veľvyslanectvom Ruskej federácie v Prahe za účasti približne dvoch stoviek ľudí v "referende" pripojili Kaliningradskú oblasť k Česku. Organizátori sa pripojili k satirickým úvahám podporujúcim pripojenie Kaliningradu k Česku, ktoré vyvolali v posledných dňoch na sociálnych sieťach lavínu vtipov, recesistických komentárov, imaginárnych akcií a takzvaných internetových memov. S výsledkami "referenda" plánujú organizátori oboznámiť zástupcov ruského veľvyslanectva. Na počesť "pätnásteho kraja ČR" zaznela na úvod štátna hymna.

Recesistická akcia za pripojenie Kaliningradskej oblasti k Česku bola reakciou na nedávne medzinárodne neuznané hlasovanie v častiach Ukrajiny, ktoré ovláda alebo okupuje Rusko. Veľká časť ľudí sa podľa ruských úradov vyslovila za pripojenie k Rusku, Moskva územie anektovala.

"Vzhľadom na to, že Vladimir Putin vytvoril taký menší precedens v medzinárodnom práve predurčením výsledku referend dopredu, tak vieme, ako referendum dopadne. Počítame s jeho minimálne 90-percentnou úspešnosťou," povedal ČTK jeden z organizátorov akcie Tomáš Kotrouš. "Chceme ukázať český humor. Navyše tu máme charitatívnu organizáciu Darček pre Putina, ktorej stánok snáď prinesie nejaké peniaze pre ukrajinskú armádu. Táto organizácia už vybrala peniaze pre prvý český tank Tomáš, ktorý poslala na Ukrajinu," dodal.

Na mieste boli aj policajti

Akciu za prítomnosti niekoľkých desiatok policajtov začala zdravica europoslanca Tomáša Zdechovského (KDU-ČSL), ktorý ako jeden z prvých Čechov zdieľal jeden z poľských parodických twitterových účtov, ktorý satirickú kampaň začal. Myšlienka pripojenia strategickej ruskej exklávy k Česku už niekoľko dní žije v Česku i susednom Poľsku svojím vlastným životom - s nadsázkou na ňu reagujú aj niektoré štátne a verejné inštitúcie, mestá či politici.

Po zdravici Zdechovského nasledovali humorné výstupy profesora Michala Stehlíka, bývalého dekana Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej a českého básnika slam poetry Anatola Svahilca (vlastným menom Václav Šindelář).

Mnoho z účastníkov akcie dorazilo s transparentmi, napríklad s nápisom ´Kráľec bol, je a bude českým. - V.I. Lenin'. Pozornosť budil muž v námorníckom obleku alebo plyšový krtko s vojenskou prilbou.

Organizátori ešte po celej udalosti poďakovali účastníkom za ich prítomnosť.

Po "vzore Ruska" vychádzajú aj títo ľudia z "histórie"

Nápad, že by si Česko malo robiť na Kaliningradskú oblasť nárok, vychádza z histórie. Hlavné mesto regiónu, dnešný Kaliningrad, po česky Kráľ a po nemecky Königsberg, založili v 13. storočí križiaci na počesť českého kráľa Přemysla Otakara II. Pripojenie k Česku je tak úplne legitímne, tvrdia s odvahou zástancovia tejto myšlienky.

Kaliningrad bol po storočí súčasťou Pruska, neskôr Nemecka, po druhej svetovej vojne oblasť pripadla Sovietskemu zväzu. Recesiu o pripojení Kaliningradu k Česku pochválila aj prezidentka Zuzana Čaputová.

Kaliningradská oblasť je najzápadnejšia časť Ruskej federácie, oddelená od zvyšku krajiny. Strategická exkláva leží na pobreží Baltského mora medzi Litvou a Poľskom.

Viac o téme: ReferendumHlasovanieHappeningKrálovec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu