Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Škandál v Austrálii: Úradník mal znásilniť kolegyňu v kancelárii ministerky

Brittany Higginsovú (v strede) mal znásilniť kolega v ministerskej kancelárii. Zobraziť galériu (2)
Brittany Higginsovú (v strede) mal znásilniť kolega v ministerskej kancelárii. (Zdroj: SITA/Mick Tsikas/AAP Image via AP)

CANBERRA - V Austrálii sa začal proces s mužom obvineným zo znásilnenia kolegyne v budove parlamentu v Canberre v marci 2019. Dvadsaťsedemročný úradník Bruce Lehrmann odmieta, že by mal s Brittany Higginsovou pohlavný styk. Higginsová sa rozhodla verejne vystupovať a o svojom prípade hovoriť, v minulosti sa sťažovala na nedostatočnú podporu zo strany vlády. Proces podľa webu stanice BBC potrvá zhruba štyri až šesť týždňov.

Žalobca na úvod pojednávania uviedol, že bola Higginsová znásilnená po večierku s kolegami, na ktorom sa pilo veľa alkoholu. Higginsová a Lehrmann sa cestou z partie zastavili v budove parlamentu, kde obaja pracovali, a silne opitá a unavená Higginsová zaspala na pohovke v kancelárii ministerky. Žena sa podľa obžaloby prebudila až vo chvíli, keď do nej kolega prenikal.

Podľa obhajoby sú v ženiných tvrdeniach značné medzery a nezrovnalosti. Porotu vyzvala, aby sa pri posudzovaní prípadu oslobodila od mediálneho pokrytia prípadu a dbala na prezumpciu neviny.

Bruce Lehrmann (v strede) prichádza na Najvyšší súd austrálskeho hlavného územia v Canberre.
Zobraziť galériu (2)
Bruce Lehrmann (v strede) prichádza na Najvyšší súd austrálskeho hlavného územia v Canberre.  (Zdroj: SITA/Mick Tsikas/AAP Image via AP)

Na nestrannosť porotcov apelovala aj sudkyňa Lucy McCallumová. Prípad posudzuje 16 porotcov, na súd príde svedčiť aj niekoľko vysoko postavených austrálskych politikov. V prípade odsúdenia Lehrmannovi hrozí až 12 rokov väzenia, píše agentúra AP.

Sťažnosti Higginsovej na nedostatok podpory zo strany bývalej konzervatívnej vlády, pre ktorú pracovala, vyvolali celonárodné protesty ohľadom zaobchádzania so ženami v politike a prinútili bývalého premiéra Scotta Morrisona k ospravedlneniu, píše AP.

Viac o téme: KanceláriaZnásilnenieúradníkMinisterkaAustráliaBrittany Higginsová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu