Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Lukašenko obvinil Ukrajinu z provokácií na hraniciach: Hovorí aj o narúšaní hraníc dronmi

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko
Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko (Zdroj: SITA/Nikolay Petrov/BelTA Pool Photo via AP)

MINSK - Bieloruský prezident Alexander Lukašenko v utorok obvinil Ukrajinu, že do pohraničnej oblasti s Bieloruskom poslala 15.000 vojakov a označil to za provokáciu. Informuje o tom agentúra Reuters.

Lukašenko podľa agentúry BelTA uviedol, že ukrajinská vojenská jednotka, ktorá prišla k hraniciam, zablokovala cesty a začala zriaďovať kontrolné stanovištia a palebné pozície. Lukašenko tvrdí, že Kyjev "neustále vykonáva optický, rádioelektronický a rádiotechnický prieskum nášho územia, vojsk a objektov". Ukrajinu tiež obvinil z toho, že "svojimi dronmi často narúša štátnu hranicu". Ukrajinskí predstavitelia na žiadosť agentúry Reuters o vyjadrenie k týmto obvineniam bezprostredne nereagovali.

Bieloruský prezident je blízkym spojencom šéfa Kremľa Vladimira Putina. Rusko, ktoré koncom februára zaútočilo na Ukrajinu, využíva vojenské základne v Bielorusku. Na tamojší režim, často označovaný za poslednú diktatúru v Európe, preto Západ uvalil množstvo sankcií. Lukašenko však tvrdí, že Bielorusko nie je súčasťou konfliktu na Ukrajine a jeho sily do invázie Moskvy zapojené nie sú. Jediným cieľom je podľa neho "zabrániť útoku na Bielorusko pod zámienkou špeciálnej vojenskej operácie z Poľska, Litvy a Lotyšska".

Reuters pripomína, že všetky tieto tri krajiny hraničiace s Bieloruskom na západe sú členmi Severoatlantickej aliancie, ktorá Kyjevu pomáha v obrane pred ruskými útokmi okrem iného aj dodávkami zbraní.

Viac o téme: HraniceProvokáciaObvinenie UkrajinaAlexandr Lukašenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu