Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Skončilo sa druhé kolo senátnych volieb v Česku: Najvyššia účasť bola v Jihlave

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com)

PRAHA - Druhé kolo senátnych volieb sa v sobotu popoludní skončilo v Českej republike. Výsledky hlasovania, ktoré sprevádzala už tradične nízka účasť, by mali byť známe do večera, informuje o tom server Novinky.cz.

Volebné miestnosti sa uzavreli o 14.00 h. Na niektorých miestach podľa médií volebná účasť nepresiahla pätinu. Výnimkou však bola Jihlava, kde bol o hlasovanie záujem - v súboji medzi súčasným predsedom českého Senátu Milošom Vystrčilom a Janou Nagyovou (ANO), niekdajšou poradkyňou českého expremiéra Andreja Babiša, odvolila približne tretina voličov.

V druhom kole išlo väčšinou o súboje vládnej koalície SPOLU a hnutia ANO - tých prebehlo dovedna 13. Celkovo má ANO v hre 17 kandidátov. Prekonať vládnu väčšinu v Senáte nemôže, môže však získať samostatný senátorský klub, píšu Novinky. Babiš a jeho niekdajšia poradkyňa Nagyová (predtým Mayerová) stoja teraz pred súdom v prípade týkajúcom sa dotácií na stavbu kongresového areálu Čapí hnízdo. Do druhého kola postúpil so ziskom 45,6 percenta hlasov Vystrčil, ktorý je spoločným kandidátom strán ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Nagyová získala 30,6 percenta hlasov.

Viac o téme: VoľbyČeskoSenátne voľbyJihlava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu