Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Texaský súd s polygamickou sektou: Čo bude so 416 deťmi?

Matky a manželky v staromódnych šatách na súde nechýbajú. O výchovu detí dočasne prišli.
Matky a manželky v staromódnych šatách na súde nechýbajú. O výchovu detí dočasne prišli. (Zdroj: SITA)

SAN ANGELO - Pozornosť Ameriky sa v posledných dňoch sústredila na súdny megaproces v texaskom meste San Angelo, v ktorom sa rozhoduje o osude 416 detí. Tie úrady dočasne zobrali rodičom z fundamentalistickej mormónskej sekty pre podozrenie zo sexuálneho zneužívania. Na súde sa však tlačia stovky ľudí a vládne chaos.

Úrady po zásahu polície na ranči v meste Eldorádo previezli deti vo veku do 17 rokov do krízových centier, kde sa o ne starajú sociálne pracovníčky a tie staršie vypočúva polícia. Súd má teraz rozhodnúť, či na ranči naozaj dochádzalo k sexuálnemu zneužívaniu, v akej miere a čo s deťmi bude ďalej - vrátia ich rodičom, alebo ich zveria štátu? Podľa výpovede seržanta Dannyho Crawforda existujú dokumenty, ktoré dokazujú sobáše mladých dievčat so staršími mužmi zo sekty. Mnohé pri uzavretí manželstva nemali ani 16 rokov, čo je v Texase ilegálne. Sociálna kurátorka zasa porotu šokovala tvrdením, že niektoré dievčatá mali v čase pôrodu detí len 13 rokov, čo sa rovná zneužitiu.

Problém spôsobujú aj rodičia, ktorí dočasne stratili právo na výchovu a teraz sa tlačia na súde spolu s dvomi stovkami právnikov z oboch strán. Sudkyňa Barbarba Walther mala počas prvého pojednávania ťažkú úlohu, pretože sektári rušili pojednávanie poznámkami a výkrikmi. „Nie je to najlepšie riešenie. Rada by som vám ho poskytla. Neexistuje však,“ reagovala na námietky niektorých právnikov proti masovosti pojednávania. Verdikt by mala porota vyniesť o 14 dní.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu