Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Rozhodujú o osude 416 detí z polygamistickej sekty

Zatýkanie na ranči polygamistickej sekty
Zatýkanie na ranči polygamistickej sekty (Zdroj: SITA)

SAN ANGELO - O tom, čo bude ďalej so 416 deťmi, ktoré policajti pozatýkali pred dvoma týždňami v sídle americkej polygamistickej sekty, rozhoduje od štvrtku súd v texaskom meste San Angelo.

Podľa svetových agentúr sa proces zvrhol na frašku, keď stovky obhajcov detí a asi 200 ich matiek spôsobili v súdnej sieni a priľahlej posluchárni svojimi poznámkami a výkrikmi taký chaos, že hlavná sudkyňa Barbara Waltherová miestami nemohla pokračovať v pojednávaní.

Do štvrtkového popoludnia stihli vystúpiť len traja svedkovia obžaloby, z ktorých najšokujúcejšie obvinenie predniesla pracovníčka úradu na ochranu detí Angie Vossová. Podľa jej výpovede mali niektoré z dievčat deti už vo svojich 13 rokoch. Texaský Úrad na ochranu detí žiada umiestniť deti do opatrovateľskej starostlivosti, a nevracať ich naspäť svojim rodičom do sekty. Tí argumentujú, že to by bolo nehumánne, a že štát im chce zakázať žiť podľa svojej viery. Podľa úradu na ochranu detí je aj v súčasnosti tehotných najmenej päť dievčat mladších ako 18 rokov. Deti mali byť podľa zistení pracovníkov úradu obeťami sexuálneho a fyzického zneužívania.

Sektu, Fundamentalistickú cirkev svätých posledných dní (FLDS), ktorá je odnožou Mormónskej cirkvi, začali vyšetrovať po oznámení, že jej 16-ročná členka porodila dieťa, ktorého otcom je jej 50-ročný manžel. Dievča, ktorého totožnosť nezverejnili, údajne z ranča telefonicky oznámilo, že dieťa porodilo už pred niekoľkými mesiacmi. Zákony štátu Texas nepovoľujú sobáše osôb mladších ako 16 rokov. Dievča, ktoré telefonovalo na políciu, zatiaľ medzi zadržanými neidentifikovali. Vodcom a duchovným guru sekty FLDS je Warren Jeffs, ktorý si odpykáva doživotný trest za spoluúčasť na znásilnení a čaká ho ešte súd za to, že sprostredkoval najmenej dva sobáše medzi neplnoletými dievčatami a ich staršími príbuznými.

Oficiálna cirkev mormónov, Cirkev Ježiša Krista svätých posledných dní, sa vzdala mnohoženstva pred vyše storočím a vylučuje svojich členov za uplatňovanie takýchto praktík. Dištancuje sa tiež od akéhokoľvek prepojenia na FLDS.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu