Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Utajovaný siedmy článok dekrétu unikol! Veľká mobilizácia obyvateľov: Putin do vojny povoláva až milión Rusov

Ruský prezident Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Yuri Kochetkov/Pool Photo via AP)

MOSKVA - Až jeden milión Rusov môže byť povolaných do vojny na Ukrajine v rámci čiastočnej mobilizácie, ktorú v stredu vyhlásil tamojší prezident Vladimir Putin, napísal nezávislý ruský denník Novaja Gazeta. Informuje o tom denník The Guardian.

Putin v stredajšom televíznom prejave národu povedal, že sa vojenská služba bude vzťahovať len na "občanov, ktorí sú v súčasnosti v zálohe, predovšetkým na tých, ktorí slúžili v ozbrojených silách, majú určité vojenské povolania a relevantné skúsenosti". Krátko po Putinovom vyhlásení ruský minister obrany Sergej Šojgu uviedol, že ako súčasť mobilizácie, ktorá sa bude vzťahovať na občanov "s predchádzajúcimi vojenskými skúsenosťami", povolajú do zbrane 300.000 Rusov, pripomína The Guardian.

Archívne video: Hraničný priechod Kostanay medzi Ruskom a Kazachstanom: Rusi utekajú pred Putinovou mobilizáciou

Hraničný priechod Kostanay medzi Ruskom a Kazachstanom: Rusi utekajú pred Putinovou mobilizáciou (Zdroj: Telegram)

"To nie sú ľudia, ktorí nikdy nevideli ani nepočuli nič o armáde," povedal Šojgu a dodal, že študentov ani novopovolaných brancov sa mobilizácia týkať nebude. Novaja Gazeta, nezávislý ruský denník, ktorý v súčasnosti pôsobí v exile, však citoval nemenovaného predstaviteľa Putinovej vlády s tým, že v skutočnosti by mal byť do armády povolaných až milión Rusov. Zdroj novinám ďalej povedal, že pred verejnosťou utajovaný siedmy článok dekrétu, ktorý Putin v stredu podpísal, umožňuje ruskému ministerstvu obrany povolanie takéhoto počtu osôb. "Počet bol niekoľkokrát upravovaný, a na konci sa dohodli na jednom milióne," citoval zdroj denník The Guardian.

Kremeľ poprel správy o povolaní milióna záložníkov

Moskva vo štvrtok poprela mediálne správy, podľa ktorých dekrét prezidenta Vladimíra Putina o čiastočnej mobilizácii predpokladá povolanie až milióna záložníkov, informovala britská spravodajská stanica Sky News.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin  (Zdroj: SITA/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Dekrét zahŕňa viac než len čiastočnú brannú povinnosť

Dekrét o čiastočnej mobilizácii, ktorý podpísal šéf Kremľa Vladimir Putin, by v skutočnosti mohol mať širší záber, než avizoval vo svojom príhovore. Pre stanicu CNN to vo štvrtok uviedli viacerí právni experti a politológovia. Hoci samotný dekrét opisuje mobilizáciu ako čiastočnú, podľa ruskej politologičky Jekateriny Šuľmanovej nevymedzuje žiadne presné kritériá. "Fakt, že sa čiastočná mobilizácia vzťahuje len na občanov v zálohe či tých, ktorí majú potrebné skúsenosti, odznel len v prejave, nie je v dekréte".

Ruský právnik Pavel Čikov, ktorý sa zameriava najmä na oblasť ľudských práv, na Telegrame vyhlásil, že "dekrét povoľuje mobilizáciu v tom najširšom zmysle slova". "Rozhodnutie je v kompetencii (ruského) ministerstva obrany, ktoré určí, kto pôjde do vojny, odkiaľ a v akom počte," upozornil Čikov.

Viac o téme: ObyvateliaRuskoVladimir PutinUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu