Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Rusko podáva pomocnú ruku Talibanu: Putin poskytol zľavu na ropné produkty, plyn a pšenicu

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

KÁBUL - V Afganistane vládnuce fundamentalistické hnutie Taliban podpísalo s Ruskom predbežnú dohodu o dodávkach benzínu, nafty, plynu a pšenice. Pre agentúru Reuters to uviedol afganský minister obchodu a priemyslu Núruddín Azízí.

Azízí uviedol, že jeho ministerstvo pracuje na diverzifikácii obchodných partnerov a že Rusko ponúklo súčasnej afganskej vláde zľavu z priemerných svetových cien komodít. Tento krok, ktorý je prvou známou významnou medzinárodnou ekonomickou dohodou uzavretou Talibanom od jeho návratu k moci pred viac ako rokom, by mohol pomôcť zmierniť izoláciu islamistického hnutia, ktorá ho účinne odrezala od svetového bankového systému.

Rusko bude ročne dodávať približne milión ton benzínu aj nafty

Podľa Reuters Azízí informoval, že v rámci dohody bude Rusko ročne dodávať približne milión ton benzínu, milión ton nafty, 500.000 ton skvapalneného ropného plynu (LPG) a dva milióny ton pšenice. Ruské ministerstvá energetiky a poľnohospodárstva bezprostredne nereagovali na žiadosti agentúry Reuters o komentár k dohode. Nevyjadril sa ani úrad ruského vicepremiéra Alexandra Novaka, ktorý je zodpovedný za ropu a plyn.

Azízí spresnil, že s Ruskom uzavretá dohoda bude platiť počas bližšie nešpecifikovaného "skúšobného" obdobia, po ktorom by mali obe strany podpísať dlhodobejšiu dohodu - ak budú s terajšou zmluvou spokojné.

Minister odmietol poskytnúť podrobnosti o cenách alebo spôsoboch platby

Afganský minister odmietol poskytnúť podrobnosti o cenách alebo spôsoboch platby za komodity, ktoré sa budú dovážať z Ruska. Uviedol len, že ceny sú v porovnaní so svetovými nižšie a že tovar sa bude do Afganistanu dodávať kamiónmi a po železnici.

Nové vedenie v Afganistane neuznáva žiadny štát sveta. Podľa Západu musí hnutie Taliban najprv zmeniť svoju politiku v oblasti ľudských práv, najmä práv žien, a dokázať, že prerušilo väzby s medzinárodnými militantnými skupinami - až po tom môže byť jeho vláda medzinárodne uznaná.

Rusko vládu Talibanu tiež oficiálne neuznáva, ale zavítali tam viacerí vodcovia hnutia. Ruské veľvyslanectvo je súčasne jedným z mála zastupiteľstiev v Kábule, ktoré zostali otvorené po nástupe Talibanu k moci.

Viac o téme: NaftaPlynBenzínPšenicaRuskoTaliban
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu