Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

USA berú Putinove hrozby vážne: Zelenskyj si nemyslí, že nasadí na Ukrajine jadrové zbrane

John Kirby, hovorca amerického ministerstva obrany
John Kirby, hovorca amerického ministerstva obrany (Zdroj: SITA/AP Photo/Susan Walsh)

WASHINGTON - Spojené štáty berú vážne nepriame vyhrážky ruského prezidenta Vladimira Putina o možnom použití jadrových zbraní a považujú ich za nezodpovedné. Vyplynulo to zo stredajšieho vyjadrenia hovorcu Národnej bezpečnostnej rady Bieleho domu Johna Kirbyho.

"Je nezodpovedné, ak sa jadrová veľmoc takto vyjadruje. Nie je to však netypické vzhľadom na to, ako sa (Putin) vyjadroval počas uplynulých siedmich mesiacov. Berieme to vážne," povedal Kirby v americkej televízii ABC v reakcii na Putinovo ranné vyhlásenie, že na ochranu ruského územia je odhodlaný použiť "všetky dostupné prostriedky". "Monitorujeme ich strategický postoj najlepšie, ako vieme. Takže ak bude treba, môžeme aj my zmeniť ten náš. Zatiaľ však nevidíme náznaky, že by to bolo v týchto chvíľach potrebné," cituje Kirbyho agentúra AFP.

Putin mení taktiku boja na Ukrajine a v Rusku vyhlásil čiastočnú mobilizáciu (Zdroj: Profimedia.sk)

Putin v stredu ráno vyhlásil čiastočnú mobilizáciu pred uskutočnením referend v štyroch ukrajinských regiónoch o pripojení k Rusku. Ruský minister obrany Sergej Šojgu spresnil, že v Rusku bude mobilizovaných 300.000 záložníkov ruských ozbrojených síl.

Zelenskyj si nemyslí, že Putin nasadí na Ukrajine jadrové zbrane

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu v rozhovore pre televíznu stanicu nemeckých novín Bild povedal, že šéf Kremľa Vladimir Putin podľa jeho názoru nepristúpi k nasadeniu jadrových zbraní. "Neverím tomu, že použije tieto (jadrové) zbrane. Nemyslím si, že svet dovolí, aby tieto zbrane nasadil," povedal Zelenskyj v spojitosti s Putinovými nepriamymi hrozbami. Podotkol však, že Putinovi nikto do hlavy nevidí a riziká sú stále prítomné. "Putin môže zajtra povedať: Okrem Ukrajiny chceme aj časť Poľska, inak použijeme jadrové zbrane," konštatoval Zelenskyj. Dodal, že tieto kompromisy nemožno akceptovať.

Zelenskyj vyzval Západ, aby sa nenechal vydierať Putinom. Poznamenal, že Putin "chce Ukrajinu utopiť v krvi, vrátane krvi jeho vlastných vojakov". Čiastočná mobilizácia v Rusku podľa Zelenského znamená, že Moskva má "problémy s dôstojníkmi a ďalším vojenským personálom". "Vieme, že mobilizovali kadetov, chlapcov, ktorí nevedeli bojovať. Títo kadeti padli... Prišli k nám a zomreli," povedal Zelenskyj. Dodal, že Rusko potrebuje na Ukrajinu poslať miliónovú armádu, pretože Putin podľa neho vidí, že veľká časť jednotiek jednoducho opúšťa bojisko.

Ukrajinský prezident tiež zdôraznil, že si je istý tým, že sa jeho krajine podarí oslobodiť okupované územia. Ukrajine sa v posledných týždňoch podarilo dosiahnuť významné zisky na severovýchode krajiny a znova dobyť územia dočasne obsadené ruskými silami.

Úvahy o použití jadrových zbraní sú podľa pápeža šialenstvo

Pápež František v stredajšom príhovore počas generálnej audiencie vo Vatikáne nepriamo reagoval na hrozby ruského prezidenta Vladimira Putina, že na ochranu ruského územia je odhodlaný použiť "všetky dostupné prostriedky", čo politici po celom svete pochopili ako hrozbu jadrovými zbraňami. Pápež hovoril v súvislosti s možným použitím takýchto zbraní ako o "šialenstve".

"Táto tragická vojna nás doviedla do bodu, v ktorom niektorí ľudia uvažujú o jadrových zbraniach – tomto šialenstve," cituje Františka televízia CNN a pripomína, že sa priamo nezmienil o Rusku. Podľa agentúry Reuters však odsúdil "obludnosti", ktoré v týchto chvíľach znáša "ušľachtilý ukrajinský národ".

Viac o téme: Jadrové zbraneVyhrážkyUSAVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu