Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Čína zakázala dotýkať sa turistov! Vraj aby zamedzila šíreniu vírusu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Mary Altaffer/NIAID via AP)

ČÍNA – Strach pred šírením vírusu opičích kiahní v Číne nabral nový rozmer. Potom, čo úrady potvrdili prvý prípad v juhozápadnom meste Chongqing, najvyšší predstaviteľ ministerstva zdravotníctva vyzval ľudí aby sa nedotýkali cudzincov.

Na čínskej verzii sociálnej platformy Weibo napísal hlavný epidemiológ Wu Zunyou, že nákaza prišla zo zahraničia a preto treba posilniť monitorovanie a prevenciu. V statuse zdôraznil, že choroba sa šíri dotykom a vydal 5 opatrení, ktoré by ľudia mali dodržiavať, informuje South China Morning Post.

"Aby sme predišli možným infekciám opičím kiahňam a ako súčasť nášho každodenného zdravého životného štýlu odporúčam, aby ste po prvé neprichádzali do kontaktu koža na kožu s cudzincami a po druhé, aby ste nemali kontakt koža na kožu s ľuďmi, ktorí sa vrátili zo zahraničia," povedal hlavný epidemiológ.

Čudná rada

Poradil tiež, aby ľudia používali na verejných záchodoch jednorázové kryty na toalety. Jeho názor však vyvolal vlnu kritiky. Mnohí označili túto radu za rasistickú a bez akéhokoľvek vedeckého podkladu. Myslia si, že sú to len počiatočné obavy tak ako pri pandémii koronavírusu, keď sa ľudia v zahraničí vyhýbali akýmkoľvek Číňanom, ktorých stretli. Nájdu sa však aj takí, ktorí mu dávajú za pravdu.

Viac o téme: OpatreniaČínaOpičie kiahne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu