Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Konflikt, ktorý desí celý svet: Americké sily by bránili Taiwan proti Číne, tvrdí Biden

Joe Biden
Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Gemunu Amarasinghe)

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden v rozhovore pre americkú televíziu CBS v nedeľu uviedol, že americké sily by bránili Taiwan pred čínskou inváziou. TASR správu prevzala z agentúry AFP. Biely dom tento výrok komentoval tak, že politika Washingtonu sa nemení.

Na otázku programu CBS "60 minút", či by americké jednotky bránili Taiwan, Biden odpovedal "áno", ak by išlo o "bezprecedentný útok". Nebolo to prvýkrát, čo Biden vyhlásil, že americké sily budú súčasťou vojny medzi Čínou a Taiwanom, pričom Biely dom následne jeho vyjadrenia korigoval. Naposledy v máji počas návštevy Japonska.

USA uznávajú politiku jednej Číny

Spojené štáty oficiálne uznávajú tzv. politiku jednej Číny, ktorú dlhodobo presadzuje Peking, ale sú rozhodne proti akýmkoľvek snahám o násilné ovládnutie Taiwanu Čínou. Washington v súvislosti s ostrovným štátom praktizuje tzv. "strategickú nejednoznačnosť" - pomáha budovať obranu Taiwanu, ale výslovne nesľubuje, že príde na pomoc v prípade potreby.

Na otázku, či posledné Bidenovo vyhlásenie signalizuje zmenu v tejto strategickej nejednoznačnosti, hovorca Bieleho domu uviedol: "Prezident to povedal už predtým, a to aj v Tokiu tento rok. Následne tiež objasnil, že naša politika voči Taiwanu sa nemení."

Čína označila vyjadrenia o obrane Taiwanu za porušenie záväzku USA 

Za "vážne porušenie" záväzku Washingtonu v spojitosti s Taiwanom označila v pondelok Čína vyjadrenia amerického prezidenta Joea Bidena o pripravenosti Spojených štátov brániť tento ostrov v prípade čínskeho útoku. 

Čínske ministerstvo zahraničných vecí vo svojom vyhlásení uviedlo, že vyjadrenia Bieleho domu "vážne narúšajú dôležitý záväzok Spojených štátov, že nebudú podporovať nezávislosť Taiwanu", a vysielajú nesprávne signály taiwanskému hnutiu za nezávislosť.

Rusko a Čína sa dohodli na prehĺbení obrannej spolupráce 

Rusko a Čína sa dohodli na prehĺbení obrannej spolupráce so zameraním na vykonávanie spoločných vojenských cvičení. V pondelok to oznámila Bezpečnostná rada Ruskej federácie (SBRF)

"Obe strany (Čína a Rusko) sa dohodli na ďalšej vojenskej spolupráci so zameraním na spoločné cvičenia a hliadkovanie, ako aj na posilnenie kontaktov medzi generálnymi štábmi," uviedla vo vyhlásení Ruská bezpečnostná rada.

Správa o prehĺbení obrannej spolupráce medzi Moskvou a Pekingom prichádza v čase, keď je tajomník SBRF Nikolaj Patrušev na návšteve Číny. Peking a Moskva v uplynulých rokoch prehĺbili spoluprácu vo viacerých oblastiach a vo februári deklarovali, že vzťahy Číny a Ruska sú "bez limitov", pripomína Reuters.

Viac o téme: USAČínaTaiwanJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu