Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Šokujúca správa z Gruzínska: Vláda chce vypísať referendum o vyhlásení vojny Rusku

Žena máva gruzínskou národnou vlajkou počas zhromaždenia na podporu členstva Gruzínska v Európskej únii v Tbilisi 3. júla 2022.
Žena máva gruzínskou národnou vlajkou počas zhromaždenia na podporu členstva Gruzínska v Európskej únii v Tbilisi 3. júla 2022. (Zdroj: profimedia.sk)

TBILISI - Gruzínska vládna strana Gruzínsky sen chce vypísať referendum o vojne proti Rusku. Prisľúbila to svojim občanom. „Nech ľudia rozhodnú o tom, či chcú v Gruzínsku otvoriť druhý front proti Rusku. Úrady budú konať v súlade s prianím ľudu,“ cituje ruský Kommersant slová šéfa vládnej strany Irakliho Kobachidzeho.

Ako vysvetlil Kobachidze, za usporiadaním hlasovania je ukrytá snaha zistiť od Gruzíncov odpoveď na otázku, či "súhlasia s vyhláseniami ukrajinských politikov o nutnosti zapojiť Gruzínsko do vojny, alebo či súhlasia s postojom úradov svojej krajiny“.

Vláda nechce bojovať

Strana Gruzínsky sen chce získať od občanov súhlas s jej stanoviskom, podľa ktorého nestojí o ďalšiu vojnu s Ruskom. Len v roku 2008 bojovalo Gruzínsko juhoosetskými silami, ktoré chceli odtrhnúť od Gruzínska autonómnu republiku Južné Osetsko. Napokon došlo k invázii ruských jednotiek do Južného Oetska a odvtedy ho Rusko v podstate okupuje.

Archívne video

Podľa Zelenského dokonca aj Rusko pripúšťa, že Ukrajina zvíťazí (Zdroj: Facebook/Володимир Зеленський)

Kobachidze tak reagoval na slová ukrajinského poslanca Fjodora Venislavského, ktorý poradil Gruzínsku, aby „podniklo konkrétne kroky na oslobodenie Abcházska a Južného Osetska“.

Podobne sa predtým vyjadrili aj tajomník ukrajinskej Bezpečnostnej rady a obrany Michail Poljak a poradca ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč, povedal Kobachidze pre Kommersant

Premiéri krajín EÚ na júnovom summite sľúbili Gruzínsku kandidatúru. Musí však splniť podmienky dané Európskou komisiou. Kandidátsky status už predtým získali Ukrajina a Moldavsko.

Viac o téme: ReferendumVojnaRuskoGruzínskoJužné Osetsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu