Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Odveta za ukrajinský úspech pri Charkove bola zdrvujúca, prezident Zelenskyj označil Rusko za teroristický štát

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (3)
Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: Facebook/Володимир Зеленський )

KYJEV/MOSKVA – Situácia na Ukrajine sa začína prikláňať na stranu domáceho vojska. Po bleskovej protiofenzíve ukrajinskej armády stratili Rusi značnú časť územia na severovýchode Ukrajiny. Z Moskvy sa napriek tomu šíria správy, že sa nechystá žiadny ústup. O úspešnej protiofenzíve sa na sociálnych sieťach vyjadril aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Po úspešnej ukrajinskej protiofenzíve v Charkovskej oblasti zostali Rusi v miernom šoku. Ruská štátna televízia (Rossija-1) hlásila koncom minulého týždňa, že v prvej línii špeciálnej operácie na Ukrajine to bol doteraz najťažší týždeň. "Obzvlášť ťažké to bolo pri Charkove, kde po útoku nepriateľa, boli ruské jednotky nútené opustiť mestá, ktoré predtým oslobodili," vyjadril sa moderátor Rossija-1 Dmitrij Kiselev.

Ako píše portál BBC Charkov bol v čase ruskej invázie na Ukrajinu (24. február) jedným z prvých miest, ktoré sa Rusom podarilo obsadiť. Moskva však hlásila, že išlo o oslobodenie územia. Rusi prišli o značnú časť územia na severovýchode Ukrajiny, no Kremeľ aj napriek tomu odmieta hovoriť o ústupe svojich vojsk. Rossijskaja Gazeta uvádza, že ruské ministerstvo obrany popiera správy o tom, že ruskí vojaci potupne opustili Balakleju, Kupjansk a Izium. "Nejde o žiadny ústup. Preskupenie ruských jednotiek bolo dopredu plánované," uvádza ruské ministerstvo obrany. 

Ako to vyzerá s Putinom? 

Ruská invázia na Ukrajinu trvá už viac ako pol roka. Špeciálna vojenská operácia mala podľa Putina trvať len niekoľko dní. Ukrajinský ľud mal ruské jednotky vítať ako osloboditeľov a ukrajinská vláda v Kyjeve mala padnúť ako domček z kariet. Stal sa však presný opak a ruská armáda začína strácať pôdu pod nohami.  

Odveta za ukrajinský úspech
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Prezident Ruskej federácie Vladimir Putin predstavuje pre svoj ľud symbol víťazstva už viac ako 20 rokov. Ofenzíva na Ukrajine však tento jeho status mierne podkopala. Rusko za sedem mesiacov nedokázalo zabezpečiť rýchle víťazstvo, uviazlo v dlhej, krvavej ofenzíve a utrpelo sériu trápnych porážok. Pre bývalých ruských vodcov, ktorí viedli vojny a skončili na strane porazených, to nikdy neskočilo dobre. BBC uvádza napríklad porážku Ruska Japonskom, ktorá viedla k ruskej revolúcii v roku 1905. Vojenské neúspechy počas prvej svetovej vojny znamenali pre Rusko ďalšiu revolúciu. V roku 1917 boli zosadení Romanovci a s nimi bola ukončená aj cárska vláda. 

Jadrový arzenál 

Prezidnet Putin však nemá v úmysle skončiť ako porazený. Jeho hovorca Dmitrij Peskov v pondelok 12. septembra vyhlásil, že špeciálna vojenská operácia na Ukrajine naďalej pokračuje. "Neukončí sa, pokým nebudú splnené všetky ciele, ktoré sme si stanovili pred jej vyhlásením," dodal. Po neúspešnej ofenzíve s konvenčnými zbraňami preto narastajú obavy, že Putin siahne po svojom jadrovom materiále. Šéf ukrajinskej armády Valerij Zalužnyi len pred niekoľkými dňami varoval, že za určitých okolností tu od Rusov existuje priama hrozba použitia taktických jadrových zbraní. 

Odveta za ukrajinský úspech
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Nezmyselný útok na civilné ciele

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj využil svoju popularitu na sociálnych sieťach a po úspešnej ukrajinskej protiofenzíve v charkovskej oblasti, uverejnil video, kedy prišiel od Ruska ďalší nečakaný a tvrdý útok. "Ruská armáda zasiahla ukrajinskú energetickú infraštruktúru. Státisíce Ukrajincov sa ocitli v tme. Bez elektriny skončili domácnosti, nemocnice, školy aj infraštruktúra...Ruské rakety zasiahli práve tie objekty, ktoré nemajú absolútne nič spoločné s infraštruktúrou Ozbrojených síl našej krajiny," informuje.

Prezident Zelenskyj označuje Rusko za teroristický štát (Zdroj: Facebook/Володимир Зеленський )

Ako pokračoval, takto podľa neho Rusi reagujú na porážku v charkovskej oblasti. "Našim hrdinom na bojisku nemôžu nič urobiť, a preto Rusko smeruje svoje podlé údery proti civilnej infraštruktúre. Aby sme tomu predišli, naďalej musíme posilňovať našu spoluprácu s krajinami v slobodnom svete. Spoločnými silami dokážeme prekonať odpor tohto teroristického štátu," ozrejmil prezident Volodymyr Zelenskyj.  

Viac o téme: UkrajinaCharkovVolodymyr ZelenskyjUkrajina v krízeVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu