Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Americkí experti tvrdia: Rusko vykonáva úplne nezmyselné vojenské operácie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Profimedia)

KYJEV/WASHINGTON/LONDÝN - Rusi vykonávajú nezmyselné ofenzívne operácie okolo Donecka a Bachmutu na východe Ukrajiny, namiesto toho, aby sa sústredili na obranu proti postupujúcim ukrajinským protiofenzívam v Charkovskej oblasti. Uviedol to v noci na dnešok americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojom hodnotení vývoja ruskej vojny na Ukrajine.

Boje medzitým pokračujú aj v Cheronskej oblasti na juhu Ukrajiny, odkiaľ velenie ukrajinskej armády hlási čiastkové úspechy, napríklad potopenie ruského riečneho člna s výzbrojou.

Podľa ISW ruské sily pokračujú v "nezmyselných" ofenzívnych operáciách na východe Ukrajiny. Útočia na Bachmut a rôzne dediny v blízkosti mesta Doneck, čo má síce "emočný význam" pre prevojnovo naladených obyvateľov samozvanej Doneckej ľudovej republiky, ale inak sú tieto útoky málo dôležité, tvrdí ústav.

"Rusi zjavne smerujú časť svojich veľmi obmedzených rezerv na Ukrajine do týchto snáh namiesto do zraniteľných ruských obranných línií chvatne vytvorených pozdĺž rieky Oskil na východe Charkovskej oblasti," píše ISW. Rusi podľa neho nemôžu dúfať vo veľké zisky okolo Bachmutu a Donecka a zjavne pokračujú "v takmer robotickom úsilí presadiť sa v Doneckej oblasti, čo sa zdá byť stále viac odtrhnuté od celkovej reality na bojisku".

Podľa inštitútu však dáva zmysel uprednostnenie obrany ruských ziskov na juhu Ukrajiny pred riedko zaľudnenými poľnohospodárskymi oblasťami na severovýchode.

Podľa britského ministerstva obrany Rusko pravdepodobne rozšírilo okruh lokalít, na ktoré je pripravené udrieť, aby oslabilo morálku ukrajinskej vlády a ľudu. Rusko podľa Londýna od zahájenia invázie 24. februára na Ukrajinu vypálilo niekoľko tisíc rakiet dlhého doletu, ale v posledných siedmich dňoch stále viac cieli na civilnú infraštruktúru aj tam, kde to pravdepodobne nemá žiadny bezprostredný vojenský účinok.

Americkí experti tvrdia: Rusko
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Leo Correa)

Do tejto kategórie spadajú útoky na elektrickú sieť a na priehradu na rieke Inhulec v Kryvom Rihu, píše britské ministerstvo v pravidelnom bulletine o vývoji na Ukrajine.

Donecký gubernátor Pavlo Kyrylenko v nedeľu ráno uviedol, že v sobotu ruské útoky v Doneckej oblasti zabili päť civilistov a ďalších 18 zranili. Dvaja ľudia boli zabití v Bachmute, ďalší dvaja vo Vulhedare a jeden človek v Heorhijivke.

Južné velenie ukrajinskej armády v noci na nedeľu uviedlo, že ukrajinské sily potopili ruský riečny čln s vojenskou technikou a personálom. Ukrajinská armáda údajne zničila plány okupantov na obnovenie prevádzky na železničnom Antonivskom moste, ktorý sa Rusi snažili opraviť. Podľa správy operačného velenia Juh ukrajinská armáda v sobotu na juhu Ukrajiny zabila 62 ruských vojakov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu