Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Žena bojovala paralyzovaná dvanásť hodín o život: Počas prechádzky na pláži urobila osudovú chybu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: wikimedia)

NOVÝ ZÉLAND - Neuveriteľných 12 hodín bola žena paralyzovaná potom, čo zjedla mušle nazbierané na pláži. Zachránili ju až lekári v nemocnici.

Kim Taia zbierala mušle na novozélandskej pláži Little Waihi, informuje Leggo. Keď ich však skonzumovala, zostala paralyzovaná na dlhých 12 hodín. 

Pár hodín po konzumácii sa žena zobudila na znecitlivenie niektorých častí tela, začala jej tŕpnuť hlava a točila sa jej. „Nemohla som hovoriť jasne, premýšľala som, čo sa deje, mala som závraty, ale potom som začala strácať citlivosť v rukách a pažiach.“

Keď jej syn videl, že sa jej stav zhoršuje a že už nemôže rozprávať, okamžite zavolal záchranku. Po prijatí do nemocnice žena povedala, že sa cítila „ako v narkóze“: „Cítila som sa čoraz slabšia, moje dýchanie sa spomaľovalo a myslela som si, že zomriem. Nemohla som dýchať.“ Lekárom sa ju našťastie podarilo zachrániť.

V mušliach sa totižto nachádzal jed z lastúrnikov. Tento jed sa volá biotoxín a môžu ním byť infikované mušle a iné mäkkýše.

Tento morský toxín je syntetizovaný z mikroskopických rias. Keď mušle požierajú riasy s biotoxínom, je možné, že si toxín zadržia. Ten ovplyvňuje nervový systém a paralyzuje svaly. Symptómy zahŕňajú necitlivosť a brnenie okolo úst a tváre. V závažných prípadoch môže byť konzumácia mušlí aj smrteľná.

Po záchrane svojho života sa Kim rozhodla podeliť sa so svojimi skúsenosťami aj s verejnosťou. Chcela zvýšiť povedomie o rizikách jedenia mušlí a mäkkýšov.

Viac o téme: MušleBiotoxín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu