Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

VOJNA na Ukrajine Deň dvestý (11. september 2022)

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA, Twitter)

KYJEV/MOSKVA - Najmenej jeden človek zahynul a dve osoby utrpeli zranenia pri ruskom raketovom útoku na severovýchodné ukrajinské mesto Charkov. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj však oznámil oslobodenie ďalších dvoch obcí v Charkovskej oblasti od ruských okupantov.

Naživo z Ukrajiny

199. deň vojny na Ukrajine

199. deň vojny na Ukrajine (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

ONLINE

21:44 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu večer oznámil, že za rozsiahle výpadky elektriny po celej východnej Ukrajine je zodpovedné Rusko. Zelenskyj zároveň obvinil Moskvu, že útokmi zámerne zasahuje civilnú infraštruktúru. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

21:17 Predstavitelia na východe Ukrajiny pripísali vinu za nedeľňajšie rozsiahle výpadky elektriny ruským útokom na kľúčové zariadenia. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. Výpadky elektriny nastali v nedeľu večer práve v tých oblastiach, ktoré Kyjev počas najnovšej protiofenzívy dobyl naspäť od ruských inváznych vojakov. Ukrajinská armáda oslobodila na východe Ukrajiny už desiatky obcí a miest - pred vojnou žili v týchto častiach milióny ľudí.

20:11 Veľké oblasti východnej Ukrajiny postihol v nedeľu večer výpadok elektriny. Informovali o tom ukrajinskí predstavitelia a novinári tlačovej agentúry AFP. Výpadky nastali práve v tých oblastiach, ktoré Kyjev najnovšie dobyl naspäť od ruských inváznych vojakov.

19:45 Ukrajinské sily počas svojej rýchlej protiofenzívy zrejme dorazili až k ruskej hranici na niekoľkých miestach v severnej časti Charkovskej oblasti. Videozáznam, na ktorom údajne sú ukrajinskí vojaci na hraničnom priechode Hoptivka, zverejnila agentúra Unian s upozornením, že dobytie Hoptivky ešte velenie ukrajinských síl nepotvrdilo. Na internete sa šíria aj ďalšie videá ukrajinských vojakov pri štátnej hranici s Ruskom.

18:51 Rusko odkladá plány usporiadať referendá na okupovaných územiach uprostred protiofenzívy Ukrajiny. Rusko stále plánuje usporiadať takzvané referendum v Chersonsku. Informuje o tom portál Meduza.

17:52 Ukrajinskí vojaci dobyli naspäť za päť dní viac ukrajinského územia, než ruskí vojaci celkovo obsadili od apríla. Uviedli to americkí odborníci, na ktorých sa odvolala tlačová agentúra DPA. "Oslobodenie mesta Izium bude najvýznamnejším úspechom ukrajinskej armády od jej marcového víťazstva v bitke o Kyjev," uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) v nedeľnej analýze situácie na Ukrajine. Izium sa nachádza v Charkovskej oblasti na severe Ukrajiny.

17:31 Ruský prezident Vladimir Putin v nedeľnom telefonáte so svojím francúzskym kolegom Emmanuelom Macronom upozornil na možné "katastrofické následky" ukrajinských útokov na Záporožskú atómovú elektráreň (ZAES). TASR správu prevzala z agentúry AFP.

17:02 Ruský prezident Vladimír Putin a jeho francúzsky náprotivok Emmanuel Macron sa v dnešnom telefonickom rozhovore vzájomne uistili, že budú spolupracovať s Medzinárodnou agentúrou pre atómovú energiu (MAAE) na riešení krízy okolo ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne. Na svojom webe o tom informoval Kremeľ. Záporožská elektráreň na Ukrajine, ktorú stále okupuje ruská armáda, a jej okolie v posledných týždňoch čelí ostreľovaniu, z ktorého sa vzájomne obviňujú Kyjev a Moskva.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron
Zobraziť galériu (2)
Francúzsky prezident Emmanuel Macron  (Zdroj: SITA/Gonzalo Fuentes/Pool via AP)

16:39 Viacerí poslanci nemeckého Spolkového snemu (Bundestag) v nedeľu žiadali väčšiu podporu ukrajinskej protiofenzívy, ktorá v súčasnosti v niektorých častiach Ukrajiny naberá na obrátkach. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

16:10 Ruské úrady na neurčito odložili referendá o pripojení k Rusku plánované na okupovaných územiach Ukrajiny, napísal s odvolaním sa na zdroje blízke Kremľu server Meduza. Dôvodom je postup ukrajinských síl v protiofenzíve v Charkovskej oblasti.

16:01 Ozbrojené sily sú do 50 kilometrov od ruských hraníc, keďže Ukrajina získava ďalšie zisky v Charkovskej oblasti. "Od začiatku septembra sa viac ako 3000 kilometrov štvorcových vrátilo pod kontrolu Ukrajiny," povedal ukrajinský vrchný veliteľ Valerij Zalužnyi.

15:23 Austrálsky obrnený automobil Bushmaster s americkým automatickým granátometom Mk.19 Mod 3 sa podieľa na oslobodzovaní Charkovskej oblasti.

14:48 Ukrajinské sily od začiatku septembra oslobodili cez 3000 kilometrov štvorcových území na severovýchode Ukrajiny, uviedol dnes, 200 dní od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, náčelník ukrajinského generálneho štábu Valerij Zalužnyj. Ruská armáda v oblasti Charkova utrpela značné straty, oznámila predtým ukrajinská armáda. O veľkých stratách na strane nepriateľa hovoria ale aj ruské úrady. Analytici amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) odhadujú, že ukrajinské sily v nasledujúcich 48 hodinách obsadia mesto Izjum, pokiaľ tak ešte neurobili.

14:45 Množstvo ľudí z východoukrajinskej Charkovskej oblasti prešlo v poslednom období cez hranice na územie Ruska, oznámil v nedeľu predstaviteľ ruských úradov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. Gubernátor ruskej Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov vo videozázname na sociálnej sieti oznámil, že v 27 dočasných ubytovacích strediskách v tejto oblasti je v súčasnosti umiestnených 1342 osôb. Belgorodská oblasť na juhozápade Ruskej federácie má spoločné hranice s Ukrajinou.

14:28 Ministri financií Európskej únie (EÚ) v piatok (9. 9.) podporili rýchle prijatie dodatočnej finančnej pomoci pre Ukrajinu vo výške 5 miliárd eur. TASR o tom informuje na základe tlačovej správy Rady ECOFIN.

14:12 "Záložné elektrické vedenie do ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne bolo obnovené, poskytuje zariadenie elektrinu zvonku potrebnú na chladenie reaktora a ďalšie bezpečnostné funkcie," napísala MAAE na twitteri.

13:45 Veľká ruská kolóna ustupuje cez rieku Oskol.

13:37 Ruský prezident Vladimír Putin čelí nielen ukrajinskej protiofenzíve v Charkovskej oblasti, odkiaľ sa urýchlene sťahujú ruské jednotky, ale aj kritike od svojich najväčších podporovateľov, píše denník The New York Times (NYT). Proruské kanály na telegrame v posledných dňoch opakovane kritizujú Kremeľ, ktorý podľa nich namiesto pomoci na fronte orgnizuje pompézne oslavy v Moskve alebo jednoducho neinformuje o svojich zlyhaniach na bojisku.

13:29 Rusko plánuje opäť ostreľovať jadrovú elektráreň v Záporoží. Ruské sily údajne plánujú ďalší útok na jadrovú elektráreň Záporoží a susedné mesto Enerhodar, uvádza riaditeľstvo pre spravodajstvo ukrajinského ministerstva obrany.

13:28 Ruský útok na Voznesensk, Mykolajivská oblasť, zranil 2 ľudí. Predsedníčka Rady Mykolajivskej oblasti Hanna Zamaziejevová uviedla, že cieľom ruského útoku bola civilná infraštruktúra. Neboli poskytnuté žiadne ďalšie informácie.

12:44 Ukrajinské dobytie Izia môže predstavovať „bod obratu“ v Donbase. Ukrajinské oslobodenie Izia je „najničivejšou ranou pre Rusko od jeho ponižujúceho ústupu z Kyjeva,“ píše sa v New York Times.

12:19 Ukrajina v nedeľu vyhlásila, že jej jednotky počas septembra znovuzískali pod kontrolu viac než 3000 kilometrov štvorcových územia, ktoré v rámci vojenskej invázie Kremľa predtým obsadili ruské sily. Informuje o tom agentúra AFP.

12:04 Obyvatelia v 82 regiónoch Ruskej federácie v nedeľu hlasujú v regionálnych voľbách na rôznych úrovniach.Informujú o tom agentúry AFP a DPA. Hlasovacím dňom je nedeľa 11. septembra. Niektoré regióny však volebné miestnosti otvorili už v piatok 9. septembra s cieľom zabrániť zhromažďovaniu veľkého počtu ľudí. Takéto opatrenia boli po prvý raz zavedené v roku 2020 z dôvodu pandémie koronavírusu, pripomína AFP.

11:51 V dedine Velyka Komyshuvakha v Charkovskej oblasti vztýčili ukrajinskú vlajku.

11:15 Prezident Volodymyr Zelenskyj 11. septembra povedal, že nad obcou Čkalovske, asi 60 kilometrov od Charkova, je vztýčená ukrajinská vlajka. Oslobodila ju 14. mechanizovaná brigáda.

10:40 Britská spravodajská služba: Putin klame o vývoze obilia z Ukrajiny. Ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva uviedlo, že Putinovo tvrdenie, že len 60 000 ton obilia vyvezeného z Ukrajiny od augusta bolo poslaných do rozvojových krajín a väčšina z nich bola poslaná do EÚ, „nie je pravdivé“.

Viac o téme: OslobodenieRuskoCharkovVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu