Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Desiatky dievčat protestovali proti zákazu Talibanu vzdelávať sa

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Wali Sabawoon)

KÁBUL - Skupina dospievajúcich dievčat vyšla v sobotu do ulíc hlavného mesta východoafganskej provincie Paktíja a dožadovala sa svojho práva na vzdelanie. Informovali o tom miestne médiá a následne tlačová agentúra DPA.

Zábery spravodajského kanála TOLOnews zachytávali desiatky dievčat v školských rovnošatách a niekoľko z nich aj v moslimských závojoch, ako pochodujú ulicami mesta Gardéz. Paktíja je provincia s prevažne paštúnskym obyvateľstvom, kde sa dodržiavajú konzervatívne kmeňové tradície. Provincia je tiež baštou zástupcu najvyššieho vodcu Talibanu a ministra vnútra Sirádžuddína Hakkáního.

Dojímavé slová dievčaťa na zatvorenie škôl

"Prečo ste zatvorili naše školy? Prečo sa pohrávate s našimi citmi?" kládlo otázky jedno dievča cez slzy na jednom z videí. Minulý týždeň sa objavili správy, že miestni predstavitelia otvorili na žiadosť kmeňových vodcov päť stredných škôl pre študentky. Radikálne hnutie Taliban od vlaňajšieho návratu k moci zakázalo dievčatám vzdelávať sa po skončení šiesteho ročníka. Hovorca Talibanu Zabihulláh Mudžáhid vyhlásil, že túto záležitosť budú prešetrovať, a dodal, že iba ministerstvo školstva Talibanu má právomoc rozhodnúť o týchto otázkach.

Viac o téme: ProtestVzdelávanieDievčatáTaliban
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu