Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Očakávané následky energetickej krízy budú dramatické: Mestá avizujú obavy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Očakávané následky energetickej a ekonomickej krízy budú dramatické a nezaobídu sa bez úsporných opatrení v prevádzkovom chode slovenských miest aj v mestských rozpočtoch. Upozorňuje na to Únia miest Slovenska (ÚMS) s tým, že samosprávy sa za posledné roky opakovane nachádzajú v mimoriadne náročnej situácii.

"Naše členské mestá už dlhodobo avizujú obavy z toho, ako budú schopné pri súčasných a očakávaných cenách energií zabezpečiť energetický chod mesta tak, ako sú obyvatelia zvyknutí a ako si to bude vyžadovať aj prichádzajúca zimná vykurovacia sezóna," uviedla hovorkyňa ÚMS Daniela Piršelová.

Archívne video: Bude dodržaná dohoda, že elektrická energia zostane v dnešných cenách, hovorí Sulík

Bude dodržaná dohoda, že elektrická energia zostane v dnešných cenách, hovorí Sulík (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Mestá podľa jej slov hľadajú cestu, ako situáciu vyriešiť, aby sa obyvateľov dotkla čo najmenej a neprišli o svoje bezpečie či komfort. ÚMS, ako tvrdí, upozorňuje, že je potrebné sústrediť sa okrem akútnych riešení aj na tie systémové a strategické, v súvislosti s dlhodobou udržateľnosťou a energetickou sebestačnosťou. "Toto však  mestá bez pomoci štátu v legislatívnej oblasti a bez dôležitej finančnej podpory nedokážu realizovať," poznamenala.

ÚMS vyzýva členské mestá k spolupráci

ÚMS zároveň dlhodobo vyzýva členské mestá k spolupráci na projektoch a iniciatívach, ktorých cieľom je postupná, rozumná a efektívna energetická politika udržateľnosti a sebestačnosti. "Aktuálne sa sústredíme na intenzívnejšiu podporu a využívanie obnoviteľných zdrojov energie, na tému komplexnej obnovy verejných budov v správe miest či na oblasť energetickej chudoby a opatrenia, ako môžu mestá pomôcť nájsť úspory pre zraniteľné skupiny obyvateľov," skonštatovala hovorkyňa únie.

Za dôležité tiež považuje, že v nadväznosti na energetickú krízu ústredný krízový štáb zriadil pracovnú skupinu pre jej riešenie pod vedením ministerstva hospodárstva. ÚMS bude mať v pracovnej skupine svojho zástupcu, ktorý bude môcť problémy, potreby a návrhy miest prenášať priamo na jej rokovanie. "Plánujeme v najbližších dňoch detailnejšie zmapovať aktuálnu situáciu v mestách, ich plány a prípravy v oblasti energetiky v konkrétnejších krokoch," podotkla Piršelová.

ÚMS taktiež schválila na svojom tohtotýždňovom prezídiu vytvorenie samostatnej pracovnej skupiny zo zástupcov členských miest, ktorá bude pomáhať mestám v hľadaní riešení. Jej závery budú zároveň slúžiť ako relevantné podklady pri zastupovaní miest v práve štátom zriadených pracovných skupinách pre riešenie energetickej krízy. Ministerstvo financií tento týždeň uviedlo, že vláda predloží komplexný balík opatrení na boj s vysokými cenami energií a ich stabilizáciu pre všetky zložky spoločnosti. Rezort deklaruje, že je v odôvodnených prípadoch pripravený samosprávam pomôcť a že zástupcovia ministerstva primátorom a starostom už niekoľkokrát predstavili konkrétne plány a návrhy, ako by mohla daná pomoc vyzerať.

Viac o téme: ObavyMestáEnergetická kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu