Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ropná spoločnosť priznala obrovský únik metánu, unikať mal viac ako dva týždne

Ilustračný obrázok
Ilustračný obrázok (Zdroj: Getty Images)

MEXIKO - Mexická štátna ropná spoločnosť Petroleos Mexicanos (Pemex) vo štvrtok priznala, že koncom vlaňajška uniklo z jej ropnej plošiny do ovzdušia veľké množstvo metánu. Na únik upozornili v júni španielski vedci, podľa ropnej spoločnosti však bol menej masívny, než výskumníci uvádzali. Informuje o tom agentúra AP.

Španielsky vedci v júni v časopise Environmental Science and Technology Letters odhadli, že do ovzdušia uniklo asi 40.000 ton metánu, čo prirovnali k úniku asi 3,3 milióna ton oxidu uhličitého. Stalo sa to v decembri na jednej z ropných plošín v Mexickom zálive, kde sa prerušilo spaľovanie plynov z ropných vrtov.

Podľa vedcov unikal metán viac ako dva týždne

Spoločnosť Pemex tvrdí, že nespálený plyn unikal len niekoľko hodín, podľa vedcov to však trvalo viac než dva týždne. Pemex vo štvrtok tiež uviedla, že nešlo o zámer, ale plamene udusil silný vietor a dážď. Podľa spoločnosti iba 22 percent z uvoľneného plynu tvoril metán, zvyšok bol neškodný dusík. Celkovo sa tak do ovzdušia uvoľnilo 2224 ton metánu, čo je asi päť percent z množstva odhadnutého španielskymi výskumníkmi. Stále by tak však išlo o veľmi veľké množstvo metánu, ktoré uniklo do ovzdušia naraz a na jednom mieste.

Viac o téme: Ropná plošinaMexikoPemexúnik metánu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu