Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Začala sa cenová vojna medzi Západom a Ruskom: Moskva pohrozila zastavením toku plynu, Európa chce ceny zastropovať

Západ sa snaží priškrcovať ceny za energie zastropovaním cien, no Moskva túto hru hrať nebude. Zobraziť galériu (4)
Západ sa snaží priškrcovať ceny za energie zastropovaním cien, no Moskva túto hru hrať nebude. (Zdroj: Gettyimages.com, TASR/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Situácia po 24. februári 2022 už v rámci medzinárodných vzťahov nikdy nebude vyzerať tak, ako predtým a v prípade Európy sa to podpíše hlavne na cenách energií. V ich prípade sú niektoré krajiny, vrátane tej našej, väčšinovo závislé na energetických zdrojoch z Ruska. To sa teraz vyhráža zastavením dodávok plynu cez Nord Stream 1 a Európa chystá zastropovanie cien.

archívne video

Vojna na Ukrajine trvá už 193 dní (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Problematike sa venoval zahraničný portál Politico. Energetická vojna sa poriadne radikalizuje a zdá sa, že o všetkom už rozhodujú aj ceny energií. Západ na čele s Bruselom sa chystá dokonca energie cenovo zastropovať tak, aby to ľud dokázal splácať a vôbec prežiť. Moskva si to však nenechá len tak a dokonca oznámili, že znovu nespustia kľúčový plynovom Nord Stream 1.

Chcú odrezať Kremeľ od príjmu

Ministri financií zo skupiny G7 preto vyzvali na vytvorenie systému, ktorý by umožňoval len predaj ruskej ropy za nižšie ako trhové ceny. Predseda Európskej komisie tiež vyzval na obmedzenie cien ruského plynu. Cieľom je obmedziť príjem Kremľa z predaja fosílnych palív, ktorý pomáha financovať jeho inváziu na Ukrajinu.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Moskva však nemieni hrať túto hru a ruská energetická spoločnosť Gazprom oznámila, že na "dobu neurčitú" odstaví svoj životne dôležitý plynovod Nord Stream do Nemecka, čo je krok, ktorý Kremeľ pravdepodobne bude považovať za nový ekonomický útok na Európsku úniu. "Cenový strop je špeciálne navrhnutý tak, aby znížil ruské príjmy a schopnosť Ruska financovať svoju agresívnu vojnu a zároveň obmedzil vplyv ruskej vojny na globálne ceny energií," uviedli ministri G7 vo vyhlásení po svojom virtuálnom stretnutí.

EÚ chce zatlačiť na Rusko

V ten istý deň podľa portálu Politicu sa predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vyjadrila , že je "pevne presvedčená" o potrebe obmedziť cenu ruského plynu vyvážaného plynovodom do EÚ – čo chce blok urobiť kvôli finančnému nátlaku na Rusko a na kontrolu rastúcich cien energií doma.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová na bezpečnostnej konferencii Globsec Bratislava Forum
Zobraziť galériu (4)
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová na bezpečnostnej konferencii Globsec Bratislava Forum  (Zdroj: TASR/Michal Svítok )

Nateraz však nič nenasvedčuje tomu, že by sa Rusko chcelo na tejto "hre" podieľať. Kremeľ dokonca varoval, že prestane predávať ropu spoločnostiam, ktoré sa zúčastňujú na schéme G7, a Gazprom oznámil, že cez víkend znovu nespustí plynovod Nord Stream do Nemecka, ako sa plánovalo.

Nord Stream beží v posledných týždňoch len na 20 percent svojej kapacity a Berlín je čoraz pesimistickejší, pokiaľ ide o akýkoľvek návrat k normálu. Gazprom podľa nich ani netrpí, pretože ceny plynu sú približne 10-krát vyššie ako pred rokom a v prvej polovici tohto roka ruská firma vykázala rekordný čistý zisk 41,3 miliardy dolárov.

Cenové stropy sú pre Rusko neprijateľné

Moskva je dokonca rozhorčená myšlienkou, že by sa EÚ uchýlila k cenovým stropom. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov varoval, že Rusko zastaví vývoz do krajín, ktoré sa pripájajú k úsiliu o stanovenie takýchto cenových limitov. "Jednoducho s nimi nebudeme spolupracovať, pokiaľ ide o ropu na takýchto netrhových princípoch," povedal.

Začala sa cenová vojna
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP/Alexander Zemlianichenko)

Viac o téme: CenyPlynEnergieRuskoVladimir PutinZápadNord Stream 1
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu