Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Poctu Alžbete II. vzdali španielska, belgická i švédska kráľovská rodina

Zosnulá Britská kráľovná Alžbeta II.
Zosnulá Britská kráľovná Alžbeta II. (Zdroj: SITA)

ŠTOKHOLM - Poctu zosnulej britskej kráľovnej Alžbete II. vzdali vo štvrtok okrem iných aj španielsky kráľ Filip VI., belgický kráľ Filip a tiež švédsky kráľ Karol XVI. Gustáv. Informuje o tom agentúra AFP a DPA.

 Alžbeta II. bola podľa španielskeho monarchu panovníčkou, ktorá "napísala a formovala mnohé z najdôležitejších kapitol v histórii nášho sveta". V telegrame adresovanom novému britskému kráľovi Karolovi III. ocenil Alžbetin "zmysel pre povinnosť" s tým, že celý svoj život venovala službe pre krajinu.

"(Alžbeta II.) bola výnimočnou osobnosťou," uviedol vo vyhlásení belgický kráľovský palác. "Spojené kráľovstvo stratilo výnimočného monarchu, ktorý zanechal hlbokú stopu v dejinách," uviedol belgický kráľ Filip.

Kráľovná slúžila s oddanosťou 

"Kráľovná slúžila svojim krajinám a Spoločenstvu národov s mimoriadnou oddanosťou a zmyslom pre povinnosť. Bola neustále prítomná, a to nielen v britskej spoločnosti, ale aj na medzinárodnej scéne," uviedol švédsky kráľ Karol XVI. Gustáv vo vyhlásení.

DPA približuje, že švédska kráľovská rodina je s britskou kráľovskou rodinou príbuzensky prepojená cez kráľovnú Viktóriu (1819-1901), ktorá bola praprastarou matkou Karola XVI. Gustáva. Dedička švédskeho trónu, najstaršia dcéra súčasného švédskeho monarchu, sa na počesť niekdajšej britskej panovníčky volá korunná princezná Viktória.

Viac o téme: úmrtieKráľovnáŠpanielskoŠvédskoBritániaBelgicko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu