Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V Argentíne straší zriedkavá choroba: Príznakmi pripomína COVID! Má už šesť obetí, TAKTO sa šíri

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

BUENOS AIRES - Už šesť ľudí podľahlo v Argentíne tzv. legionárskej chorobe, zriedkavému bakteriálnemu ochoreniu pľúc. Ku všetkým úmrtiam došlo na klinike v provincii Tucumán na severozápade krajiny. S odvolaním sa na vyjadrenie tamojších úradov o tom v pondelok napísala agentúra AFP.

Poslednou z obetí je 81-ročný pacient, ktorý mal už predtým viacero zdravotných problémov a bol "vo vážnom stave", pričom ho liečili na zápal pľúc. Ku všetkým úmrtiam došlo na rovnakej klinike v meste San Miguel de Tucumán.

Prvé prípady zaznamenali v polovici augusta

Prvé prípady nákazy tam zaznamenali 18. augusta. Dosiaľ sa nakazilo celkovo 11 ľudí vrátane ôsmich zamestnancov kliniky. Od 25. augusta pritom nové prípady tejto infekcie nezaznamenali. Nakazených najskôr v Tucumáne testovali na COVID-19, chrípku či hantavírus, ktoré sa nepotvrdili. Vzorky následne zaslali do laboratórií prestížneho Ústavu Dr. Carlosa Malbrána v Buenos Aires, ktorý potvrdil legionársku chorobu.

V Argentíne straší zriedkavá
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Legionárska choroba sa prenáša kvapôčkami kontaminovanej vody. Spôsobujú ju baktérie nazývané legionely, ktoré môžu zapríčiniť ťažký zápal pľúc. Zdrojom nákazy býva klimatizácia či kontaminovaná voda. Prejavuje sa vysokými teplotami, bolesťami a problémami s dýchaním. Tucumánsku kliniku dočasne zatvorili, pričom vo veci podľa miestnych zdravotníckych úradov prebieha vyšetrovanie s cieľom zistiť zdroj nákazy.

Viac o téme: ArgentínaLegionárska chorobaCOVID
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu