Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Súd v Moskve odsúdil bývalého ruského novinára Safronova na 22 rokov väzenia

Ivan Safronov
Ivan Safronov (Zdroj: TASR/Sofia Sandurskaya, Moscow News Agency photo via AP)

MOSKVA - Bývalého ruského novinára Ivana Safronova odsúdil v pondelok mestský súd v Moskve na 22 rokov väzenia. Predtým ho súd uznal vinným z vlastizrady za prezradenie štátneho tajomstva, informovala agentúra AFP.

Súd rozhodol, že Safronov musí zaplatiť aj pokutu 500.000 rubľov (4266 eur) a ešte dva roky po odpykaní si trestu bude mať obmedzenú slobodu pohybu. Novinárova obhajoba avizovala, že sa proti súdnemu verdiktu odvolá. Prokuratúra minulý týždeň žiadala pre Safronova 24 rokov väzenia vo väzenskom zariadení s prísnym režimom. Podľa tvrdenia ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) Safronov zhromažďoval dôverné informácie o ruskej armáde, obrane a bezpečnosti a odovzdal ich spravodajskej službe členskej krajiny NATO.

Podľa stanice Rádio Sloboda (RFE/RL) šlo o českú rozviedku, ktorá takto údajne získala tajné informácie o vojensko-technickej spolupráci Ruska v Afrike a o činnosti ruských ozbrojených síl na Blízkom východe. Konečným príjemcom informácií boli podľa FSB Spojené štáty. Safronov tieto obvinenia odmietol. Svoje stíhanie i súdny proces označil za "úplný výsmech spravodlivosti". Je presvedčený, že jeho stíhanie súvisí s jeho novinárskou prácou, pričom opakovane poukazoval na to, že jeho články boli založené na analýze informácií z otvorených zdrojov a na rozhovoroch s oficiálnymi predstaviteľmi.  

Safronova zatkli v júli roku 2020

Safronova zatkli v júli roku 2020, keď začal pracovať ako poradca šéfa ruskej štátnej vesmírnej agentúry (Roskosmos). Dovtedy roky písal pre ekonomické denníky Kommersant a Vedomosti a bol jedným z najuznávanejších ruských novinárov venujúcich sa oblasti obrany. Od svojho zatknutia Safronov nesmel vidieť svojich príbuzných a mal obmedzený prístup aj k spisovým materiálom svojho prípadu. Dvaja z jeho právnikov, Ivan Pavlov a Jevgenij Smirnov, boli nútení odísť z Ruska do cudziny a ďalší obhajca, Dmitrij Talantov, bol zatknutý pre podozrenie zo šírenia nepravdivých informácií o ruskej armáde.

Na Safronovovo prepustenie vyzvala Európska únia, ako aj ruské nezávislé médiá, ktoré i v pondelok v spoločnej výzve žiadali súd, aby ich bývalého kolegu zbavil obvinenia a oslobodil. Safronov je po takmer 20 rokoch prvým novinárom stíhaným na základe obvinení z vlastizrady. V Rusku v posledných rokoch stúpa počet ľudí z iných profesií, ktorí sú, tak ako on, stíhaní za vlastizradu alebo prezradenia štátneho tajomstva.

Viac o téme: ZatknutieOdsúdenieNovinárIvan Safronov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu