Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

FBI našla u Trumpa prísne tajné dokumenty a množstvo ďalších záznamov

Donald Trump Zobraziť galériu (2)
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci, File)

WASHINGTON - Agenti amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) našli počas domovej prehliadky u bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa prísne tajné dokumenty. Ako vyplýva z podrobnejšieho súpisu zaisteného materiálu, ktorý v piatok zverejnilo americké ministerstvo spravodlivosti, spolu s prázdnymi roztriedenými zakladačmi to bolo viac ako 10.000 dokumentov bez klasifikačného označenia. Informuje o tom agentúra AP.

Zverejnený inventár vo všeobecnosti odhaľuje obsah 33 škatúľ, ktoré si agenti odniesli z Trumpovej rezidencie Mar-a-Lago 8. augusta. Inventár zverejňuje úroveň utajenia dokumentov vrátane  prísne tajných, ktoré boli v škatuliach medzi novinami, časopismi, oblečením a inými osobnými vecami.

Prvýkrát bol tiež zverejnený rozsah neutajovaných dokumentov, ktoré mali byť odovzdané Správe národných archívov a záznamov a preto sa dlhé mesiace neúspešne snažila o ich získanie. Americké ministerstvo spravodlivosti uviedlo, že zaistené materiály budú použité pri ďalšom vyšetrovaní.

Posledná predvolebná prezidentská debata v USA
Zobraziť galériu (2)
Posledná predvolebná prezidentská debata v USA  (Zdroj: SITA/AP Photo/Julio Cortez)

Trump zvažuje opätovnú prezidentskú kandidatúru v roku 2024 a raziu kritizoval. Agentúra AFP citovala jeho vyhlásenie, že údajne spolitizované orgány činné v trestnom konaní nemajú podľa zákona o prezidentských záznamoch právo vstúpiť do jeho rezidencie a "ukradnúť, čo vidia", vrátane pasov a dôverných osobných právnych dokumentov, ktoré podľa zákona nie je občan povinný vydať.

Viac o téme: DokumentyDonald TrumpFBI
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu