Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Borrell verí, že jadrová dohoda s Iránom bude uzavretá v najbližších dňoch

Josep Borrell
Josep Borrell (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

PRAHA - Šéf európskej diplomacie Josep Borrell verí, že jadrová dohoda s Iránom by mohla byť obnovená v nasledujúcich dňoch. V stredu to uviedol po tom, ako dostal "rozumné" odpovede z Iránu a Spojených štátov na ním navrhovaný text dohody. Informovala o tom agentúra AFP.

"Dúfam, že v nasledujúcich dňoch dokážeme uzavrieť dohodu," povedal Borrell po neformálnom zasadnutí šéfov diplomacií členských štátov EÚ v Prahe. Podľa jeho slov je jasné, že ide o dohodu, ktorá zohľadňuje obavy každej zo zúčastnených strán.

Irán podpísal pôvodnú dohodu so Spojenými štátmi, Britániou, Francúzskom, Nemeckom, Ruskom a Čínou v roku 2015. V nej sa zaviazal obmedziť obohacovanie uránu a pripustiť dohľad inšpektorov OSN výmenou za zrušenie ekonomických sankcií. V roku 2018 však Spojené štáty rozhodnutím vtedajšieho prezidenta Donalda Trumpa jednostranne odstúpili od dohody s tým, že by ju mala nahradiť prísnejšia zmluva. Tú sa však nepodarilo vyjednať a Teherán po čase prestal dodržiavať pôvodnú dohodu.

Hospodárske sankcie voči Iránu by sa zmiernili

Británia, Čína, Francúzsko, Irán, Nemecko, Rusko a sprostredkovane aj Spojené štáty na začiatku augusta nadviazali na prerušené rokovanie o obnovení jadrovej dohody. Po štyroch dňoch rokovaní pod patronátom EÚ sa zrodil "finálny" kompromis. Brusel vyhlásil, že očakáva promptnú odpoveď od Teheránu aj Washingtonu. Podľa nového návrhu by sa zmiernili hospodárske sankcie voči Iránu, ktorý by mohol opäť predávať svoju ropu výmenou za prísne obmedzenia tamojšieho jadrového programu, píše AFP.

Irán žiada väčšie záruky

Irán požaduje, aby v navrhovanom texte o obnovení jadrovej dohody boli zahrnuté "silnejšie" záruky. V stredu to povedal iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján na tlačovej konferencii so svojím ruským kolegom Sergejom Lavrovom. Informuje o tom agentúra AFP.

"Chceme v texte posilniť myšlienku, aby sa Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) sústredila na svoju technickú úlohu a vzdialila sa od svojej politickej úlohy," povedal iránsky minister. Dodal, že jeho kolegovia pozorne skúmajú text americkej strany k dohode navrhnutej Európskou úniou.

Spojené štáty trvajú na tom, aby Teherán spolupracoval s MAAE na objasnení otázok o jadrovom materiáli, ktorý sa predtým v Iráne našiel v Maríváne, vo Varámine a v Turkúzábáde. "Pokiaľ ide o záruky, vážne nás znepokojuje aj vyriešenie otvorených otázok súvisiacich s MAAE... Ak dokážeme posilniť existujúci text, dosiahnutie dohody nebude ďaleko," povedal Abdollahján.

Iránsky prezident Ebráhím Raísí v pondelok uviedol, že obnovenie jadrovej dohody by bolo zbytočné, ak by MAAE neukončilo svoje vyšetrovanie týchto troch lokalít. Šéf MAAE Rafael Grossi však minulý týždeň vylúčil, že bez konkrétnych odpovedí od Teheránu by jeho úrad ukončil vyšetrovanie.

Británia, Čína, Francúzsko, Irán, Nemecko, Rusko a sprostredkovane aj Spojené štáty na začiatku augusta nadviazali na prerušené rokovanie o obnovení jadrovej dohody. Po štyroch dňoch rokovaní pod patronátom EÚ sa zrodil "finálny" kompromis. Na základe nového návrhu by sa zmiernili hospodárske sankcie voči Iránu, ktorý by mohol opäť predávať svoju ropu výmenou za prísne obmedzenia tamojšieho jadrového programu, píše AFP.

Viac o téme: USAIránJadrová dohodaJosep Borrell
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu