Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Väčšina účastníkov jadrových rokovaní s Iránom súhlasí s návrhom EÚ, tvrdí Josep Borrell

Josep Borrell Zobraziť galériu (3)
Josep Borrell (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

MADRID - Väčšina krajín, ktoré sa zúčastňujú na jadrových rokovaniach s Iránom, súhlasí s návrhom Európskej únie, ktorý má za cieľ zachrániť jadrovú dohodu z roku 2015. Uviedol to v utorok šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. TASR správu prevzala z agentúr AFP a Reuters.

"Väčšina z nich súhlasí, stále však nemám odpoveď od Spojených štátov," povedal Borrell, ktorý však podľa svojich slov má pochopenie, že USA ešte potrebujú túto záležitosť prediskutovať. "Očakávame, že odpoveď dostaneme tento týždeň," povedal Borrell pre španielsku televíziu TVE. Irán podľa Borrella požiadal o niekoľko úprav v návrhu Európskej únie, ktorý ešte nebol zverejnený. Tento návrh je výsledkom 16 mesiacov prerušovaných nepriamych rokovaní medzi USA a Iránom za účasti EÚ.

Josep Borrell
Zobraziť galériu (3)
Josep Borrell  (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

Borrell v pondelok odpoveď Teheránu označil za "rozumnú". Americká administratíva v utorok minulý týždeň oznámila, že preveruje odpoveď Iránu zaslanú predchádzajúci deň a týkajúcu sa kompromisu, ktorý Brusel navrhol v záujme obnovenia medzinárodnej dohody uzavretej v roku 2015. Irán vtedy uzavrel so šiestimi svetovými mocnosťami (Britániou, Čínou, Francúzskom, Nemeckom, Ruskom a Spojenými štátmi) dohodu s názvom akčný plán (JCPOA).

Josep Borrell
Zobraziť galériu (3)
Josep Borrell  (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

Iránska islamská republika v súčasnosti s týmito krajinami a Európskou úniou rokuje o obnovení tejto dohody, ktorá má za cieľ zabrániť využitiu iránskeho jadrového programu na vojenské účely. Po tom, čo sa bývalý prezident USA Donald Trump v roku 2018 rozhodol o jednostrannom odstúpení od tejto jadrovej dohody a obnovil sankcie voči Teheránu, iránska strana začala postupne porušovať záväzky JCPOA – vrátane tých, ktoré sa týkajú obohacovania uránu potrebného na vývoj jadrových zbraní. Návrh Európskej únie počíta s úplným obnovením dohody tým, že sa k nej opäť pripoja Spojené štáty.

Viac o téme: Jadrové zbraneIránJosep Borrell
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu