Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Obyvatelia obce Mezná sa chcú súdiť s Národným parkom České Švajčiarsko

Požiar zničil historické chaty v Českom Švajčiarsku
Požiar zničil historické chaty v Českom Švajčiarsku (Zdroj: Facebook/ NP České Švýcarsko)

PRAHA - Pätica obyvateľov obce Mezná, v ktorej pri rozsiahlom požiari v Národnom parku České Švajčiarsko zhorelo niekoľko domov, sa chce súdiť. Vedenie parku podľa nich mohlo požiaru zabrániť. Informuje o tom v pondelok spravodajkyňa TASR v Prahe s odvolaním na server Seznam Zprávy.

Obyvatelia obce tvrdia, že vedenie parku zanedbalo preventívnu hasičskú starostlivosť, a preto sa požiar tak výrazne rozšíril. Kritizujú, že park nevyťažil kôrovcové drevo, nesťal suché smreky a zakázal odpratávanie dreva, v dôsledku čoho nemali hasiči sprístupnené cesty. Zásadným problémom podľa nich bolo tiež to, že v Meznej nebola voda, ktorú by hasiči mohli použiť.

Archívne VIDEO Hrôzostrašný požiar v Národnom parku České Švajčiarsko

Hrôzostrašný požiar v Národnom parku České Švajčiarsko (Zdroj: Facebook/SDH Rumburk)

"Hovorili, že keď les zhorí, je to dobre, pretože tam niečo nové vyrastie. Tak môžu zaobchádzať s lesom, ale nie s domami, kde niekto býva," myslí si skupina občanov, ktorí sa pripravujú na súdne konanie. Prístup národného parku bol podľa nich neľudský. Obyvatelia Meznej zatiaľ nevedia, či budú podávať hromadnú žalobu alebo trestné oznámenie. Prípad konzultujú s právnikmi.

Vedenie parku kritiku odmieta

"Žiadne zásadné pochybenie nevnímame, už len preto, že oheň postupoval aj zeleným lesom," povedal hovorca Národného parku České Švajčiarsko Tomáš Salov. Na podmienky kôrovcovej kalamity tam bolo podľa neho relatívne málo dreva. "V minulých rokoch sme sa stretávali s kritikou opačného charakteru, teda že tam príliš ťažíme," dodal. Hovorca tiež uviedol, že za zásoby vody nie je zodpovedné vedenie parku. "To je otázka na starostov alebo hasičov. Ako ochrana prírody tam máme veľmi obmedzené právomoci," spresnil.

Požiar v Národnom parku České Švajčiarsko vypukol 24. júla a zasiahol plochu viac ako 1000 hektárov. Celkovo sa na mieste pri hasení vystriedalo približne 6000 hasičov a 400 kusov techniky. Tento dosiaľ najrozsiahlejší požiar v Česku sa vyšetruje ako trestný čin všeobecného ohrozenia.

Viac o téme: ČeskoObyvateliaŽalobaSúd České ŠvajčiarskoMezná
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu