Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ruský trapas na vojenskej výstave? Robopes mal byť pýchou Putinovho arzenálu, je to len zábavka z internetu!

Robopes mal byť pýchou ruskej armády.
Robopes mal byť pýchou ruskej armády. (Zdroj: YouTube/Military Tube Today)

MOSKVA - Rusko sa opäť predviedlo na svojej pravidelnej výstave Armija-2022, kde chceli verejnosti ukázať najnovšie výdobytky vojenskej techniky, ktorú majú k dispozícii. Najväčším lákadlom mal byť štvornohý robotický pes, ktorý na svojom chrbte nesie protitankovú strelu. Rusi tvrdia, že ide o prelom, no v skutočnosti to vyzerá tak, že ide len o lacnú modifikáciu drahšej hračky z internetu!

archívne video

Podľa Zelenského dokonca aj Rusko pripúšťa, že Ukrajina zvíťazí (Zdroj: Facebook/Володимир Зеленський)

Štvornohá pýcha na výstave

Rusi sa svojou technikou a videom z modelu pochválili na sociálnej sieti Telegram cez portál RIA Novosti. "Ide o vzorku robotického systému M-81, schopného viesť cielenú streľbu a prepravovať zbrane a na civilné účely sa dá použiť v núdzovej zóne na prieskum, prejazd sutinami a výdaj liekov. Pri použití v boji sa robotický pes môže zapojiť aj do určovania cieľov, hliadkovania a zabezpečenia. Prečo robot vyzerá ako pes? Vývojári hovoria, že stroje sú vyrobené s využitím bioniky – princípov, štruktúr a mechaniky charakteristických pre zvierací svet, takže najmä v dynamike pripomínajú psov," píše sa v príspevku RIA Novosti.

Úspešný armádny robopes je ... hračka z internetu?

Portál The Drive však nesúhlasí a ruský armádny "projekt" ukázali vo veľmi trápnom svetle. Žiadny premyslený vynález to totiž podľa nich nie je a ide len o bežnú "hračku", ktorá sa dá napríklad na portáli Aliexpress kúpiť za pár tisíc dolárov. 

Pes ukrytý v pančuchách

Rám psa je podľa nich ukrytý v čiernej látkovej kombinéze, ktorá pripomína čierne ženské pančuchy. To je zrejme za účelom, aby nebolo evidentné, kde má tento robopes pôvod výroby. Rusi to podľa nich ale prezentujú ako taktické maskovanie. Na základe umiestnenia a tvaru „očí“ robotického psa, jeho striebornej farby a celkového tvaru a proporcií sa zdá jasné, že zobrazený robot je v skutočnosti robot na predaj na webových stránkach čínskeho trhoviska.

Viac o téme: PesRobotVýstava Rusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu