Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Dažďová voda sa stala problémom: Obsahuje nebezpečné chemikálie! V žiadnom prípade ju nepite

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

ŠTOKHOLM - Mnohé štúdie už poukázali na nebezpečenstvo „večných chemikálií“ známych pod skratkou PFAS. Perfluorované a polyfluorované látky tvoria veľkú skupinu ľudstvom vyrobených chemikálií. V najnovšej štúdií sa potvrdili nebezpečné hodnoty týchto chemikálií v dažďovej vode na celom svete.

Tieto chemikálie sú označované ako „večné“ z dôvodu, že sa vo voľnej prírode nedokážu rozložiť. Nájdeme ich v nej aj o stovky rokov neskôr. Výrobky, ktoré obsahujú PFAs, sú charakteristické pre svoje nepriľnavé vlastnosti, odpudzujú škvrny alebo vodu, takže ich nájdeme bežne v domácnosti, ako sú obaly potravín, vode odolné oblečenie, topánky, riad a elektronika.

Dažďová voda sa stala
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ako uvádza Euronews, teraz ich však vedci zo Štokholmskej univerzity objavili aj v dažďovej vode na väčšine miest našej planéty, vrátane tých neobvyklých ako je Tibetská náhorná plošina alebo Antarktída. Ich úroveň znášanlivosti pre ľudské zdravie v priebehu desaťročí rapídne znížili, nakoľko mnohé iné štúdie dokazujú priamu spojitosť s mnohými ochoreniami ako napríklad rakovina obličiek, semenníkov, ochorenia štítnej žľazy, plodnosť, nízka pôrodná váha dieťaťa po narodení, oneskorený vývoj detí a mnohé iné.

Ako uviedol Ian Cousins, hlavný autor štúdie a profesor na Katedre environmentálnych vied na Štokholmskej univerzite, dažďová voda kdekoľvek na svete nie je vhodná na pitie pre vysoké hodnoty PFOA látok, ktoré sú priamo spájané s rakovinou. Aj napriek tomu, že mnoho ľudí nie je odkázaných ju piť, zásobuje niektoré zdroje pitnej vody.

Dažďová voda sa stala
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

V dôsledku posledných štúdií mnohí vyzývajú na prísnejšie kontroly týchto chemických látok už pri výrobe. Odborníci poukazujú, že nie je možné, aby firmy ekonomicky prosperovali, zatiaľ čo znečisťujú vodu a ohrozujú zdravie celého ľudstva.

Viac o téme: VodaDažďová vodaDážďŽivotné prostredieZnečisťovanie životného prostrediaPFAS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu