Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Minister spravodlivosti potvrdil, že osobne schválil raziu u Trumpa

Odchádzajúci prezident Donald Trump Zobraziť galériu (2)
Odchádzajúci prezident Donald Trump (Zdroj: SITA (Joel Martinez/The Monitor via AP))

WASHINGTON - Americký minister spravodlivosti Merrick Garland vo štvrtok vyhlásil, že osobne schválil pondelkovú domovú prehliadku u bývalého prezidenta Donalda Trumpa na Floride. Podľa neho existovalo podozrenie, že exprezident sa dopustil nezákonného postupu. Podrobnosti prípadu neuviedol, avšak dodal, že požiadal súd o možnosť ich zverejnenia. Informuje o tom agentúra AFP.

Garland zároveň odsúdil "neopodstatnené útoky" na povesť ministerstva spravodlivosti, prokuratúry a Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) po razii v Trumpovom luxusnom sídle Mar-a-Lago zo strany exprezidenta aj jeho sympatizantov. Trump považuje raziu za politicky motivovanú a spolu s niektorými kolegami z Republikánskej strany prirovnal tieto praktiky k banánovým republikám. Americké médiá uviedli, že agenti FBI u Trumpa zrejme hľadali dokumenty, ktoré mal podľa zákona odovzdať, keď vlani v januári skončil vo funkcii prezidenta.

Minister spravodlivosti potvrdil, že
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP)

Dva dni po razii bol Trump vypovedať na prokuratúre v New Yorku ohľadne podozrení z účtovných machinácií vo svojej rodinnej firme. Tá vraj umelo navyšovala svoju hodnotu, keď chcela získať bankové pôžičky, a znižovala ju, keď prišlo na platenie daní. Poukazujúc na údajný "hon na čarodejnice" sa však Trump pri viac než 400 otázkach prokuratúry opakovane odvolal na svoje ústavné právo nevypovedať.

Viac o téme: RaziaMinister spravodlivostiDonald TrumpMerrick Garland
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu