Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Európska únia a USA kritizujú vojenské cvičenie v okolí Taiwanu: Čína vypálila niekoľko balistických striel

Americkú ambasádu v Pekingu strážia policajti Zobraziť galériu (2)
Americkú ambasádu v Pekingu strážia policajti (Zdroj: SITA/AP Photo/Mark Schiefelbein)

PHNOM PÉNH - Čínska armáda začala vo štvrtok vojenské cvičenie v šiestich oblastiach, ktoré obklopujú Taiwan. Čína tieto manévre usporiadala iba deň po tom, čo predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová odcestovala z Taiwanu, ktorý Peking považuje za súčasť svojho územia. Informujú o tom agentúry Reuters a AFP.

Čínska štátna televízia CCTV oznámila, že manévre sa začali o 12.00 h miestneho času (06.00 h SELČ) a potrvajú až do nedele. Cvičenia budú zahŕňať aj paľbu ostrou muníciou. Reportér agentúry AFP krátko po ich začiatku informoval, že čínska armáda odpálila v Taiwanskom prielive niekoľko projektilov. Tá neskôr vo vyhlásení uviedla, že zasiahli presne určené oblasti vo východnej časti Taiwanského prielivu.

Podľa taiwanských predstaviteľov tieto manévre porušujú pravidlá stanovené Organizáciou Spojených národov, narúšajú územnú suverenitu Taiwanu a sú priamou hrozbou pre leteckú a námornú dopravu. Taiwan okrem toho vo štvrtok informoval, že nad jeho súostrovím Ťin-men preleteli neidentifikované stroje, pravdepodobne drony. Taiwanská armáda použila na ich odohnanie svetlice.

Čína vypálila v blízkosti taiwanských vôd niekoľko balistických striel

Taiwanské ministerstvo obrany vo štvrtok oznámilo, že Čína vypálila počas vojenských cvičení v blízkosti Taiwanu niekoľko balistických striel. Túto informáciu potvrdila aj čínska armáda. Informujú o tom agentúry AFP a DPA. Vo vyhlásení ministerstva obrany sa uvádza, že rakety typu Tung-feng boli odpálené do vôd severovýchodne a juhozápadne od Taiwanu okolo 13.56 h miestneho času (07.56 h SELČ).

Taiwanská armáda bližšie nešpecifikovala, do ktorých lokalít strely dopadli alebo či preleteli nad územím Taiwanu. Plukovník Š'I, hovorca Východného okruhu Čínskej ľudovej oslobodzovacej armády, uviedol, že čínske sily uskutočnili konvenčný raketový útok na vopred určenú oblasť pri východnom pobreží Taiwanu. Všetky rakety presne zasiahli ciele, dodal. O odpálení niekoľkých projektilov v Taiwanskom zálive krátko po začatí vojenských cvičení informoval aj reportér agentúry AFP.

Predstavitelia EÚ a USA cvičenie kritizujú 

Šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell odsúdil vo štvrtok plánované vojenské cvičenie čínskej armády v okolí Taiwanu, ktoré Peking ohlásil v reakcii na nedávnu návštevu predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej na Taiwane. Za "nezodpovedné" označili tieto manévre aj Spojené štáty. Informuje o tom agentúra AFP. "Neexistuje žiadne opodstatnenie na to, použiť návštevu (Pelosiovej) ako zámienku na agresívne vojenské aktivity v Taiwanskom prielive. Pre zákonodarcov z našich krajín je medzinárodné cestovanie normálne a rutinné," uviedol Borrel na Twitteri.

Šéf zahraničnej politiky EÚ sa v súčasnosti nachádza v Kambodži na schôdzke šéfov diplomacií Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN). Ministri 10-členného združenia ASEAN pritom k tejto záležitosti taktiež vydali spoločné vyhlásenie. Uviedlo v ňom, že súčasná situácia v Taiwanskom prielive môže viesť k "destabilizácii regiónu a v konečnom dôsledku tiež k vážnej konfrontácii, otvorenému konfliktu a nepredvídateľným dôsledkom".

Usporiadanie čínskeho vojenského cvičenia pri Taiwane nepovažujú za správne ani Spojené štáty. "Vždy, keď armáda vykonáva aktivity, ktoré zahŕňajú možné testovanie rakiet, nacvičovanie paľby, bzučanie stíhačiek na nebi a pohyb lodí po mori, existuje možnosť vzniku nejakého incidentu," uviedol poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan. Zároveň vyjadril nádej, že Čína sa bude správať zodpovedne.

Jake Sullivan
Zobraziť galériu (2)
Jake Sullivan  (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik)

Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia a snaží sa ho diplomaticky izolovať. Peking vníma cesty zahraničných predstaviteľov na Taiwan ako prejav uznania nezávislosti ostrova. Návštevu predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov, ktorá sa skončila v stredu, preto vníma ako provokáciu.  

Viac o téme: Vojenské cvičenieUSAČínaTaiwan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu