Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Napätie na Taiwane sa stupňuje: Pelosiová pricestovala, vzdušný priestor narušili čínske vojenské lietadlá

Pelosiová pricestovala na Taiwan
Pelosiová pricestovala na Taiwan (Zdroj: SITA/AP Photo)

TCHAJ-PEJ - Predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová pricestovala v utorok na Taiwan aj napriek vyhrážkam Číny pred "vážnymi dôsledkami" takejto návštevy. Informovali o tom agentúra AP a denník Financial Times.

Pelosiovej lietadlo pristálo v taiwanskej metropole Tchaj-pej neskoro večer miestneho času. Šéfka dolnej komory amerického Kongresu sa tak stala najvyššie postavenou predstaviteľkou Spojených štátov na návšteve tohto samosprávneho ostrova za 25 rokov.

Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia a snaží sa ho diplomaticky izolovať. V posledných dňoch Peking čoraz dôraznejšie varoval Washington, aby sa "nezahrával s ohňom". Správy o plánoch americkej političky vyvolali zvýšené napätie medzi oboma veľmocami.

Peking vníma cesty zahraničných predstaviteľov na Taiwan ako prejav uznania nezávislosti ostrova. Pelosiovej cestu preto vníma ako provokáciu, za ktorú USA "zaplatia". Washington sa snažil Peking uistiť, že politika Spojených štátov voči Taiwanu sa nijako nemení. Nie je jasné, aké kroky by Čína mohla v reakcii podniknúť. Objavili sa dohady, že by mohla pristúpiť k "výhražným" vojenským cvičeniam a vyslať svoje vojenské lietadlá a lode do oblastí pod taiwanskou kontrolou, píše AP.

Čínske štátne médiá krátko pred príletom Pelosiovej s delegáciou na Taiwan priniesli správu o tom, že čínske stíhačky "prelietajú cez Taiwanský prieliv". Bližšie detaily neposkytli, informovala agentúra AFP. USA predtým podľa agentúry Reuters oznámili, že východne od Taiwanu premiestnili štyri vojenské plavidlá vrátane lietadlovej lode.

Čína plánuje spustiť vojenské operácie

Čína v utorok kritizovala "extrémne nebezpečné" kroky Spojených štátov na Taiwane. Krátko predtým na ostrov pricestovala predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová. Čínske ministerstvo obrany preto  plánuje spustiť "cielené vojenské operácie". Informuje o tom agentúra AFP.

 

Statement by China's Ministry of Foreign Affairs on Pelosi's visit to Taiwan https://www.fmprc.gov.cn/mfa_eng/zxxx_662805/202208/t20220802_10732293.html

Posted by 中国驻斯洛伐克使馆 Čínske veľvyslanectvo na Slovensku on Tuesday, August 2, 2022

"Spojené štáty... neustále prekrúcajú, zahmlievajú a vypúšťajú princíp 'jednej Číny'," uviedol čínsky rezort diplomacie po tom, ako Pelosiovej lietadlo pristálo v taiwanskej metropole Tchaj-pej. "Tieto kroky sú mimoriadne nebezpečné, ako hra s ohňom. Tí, ktorí sa hrajú s ohňom, pri ňom zahynú," dodalo ministerstvo.

Čínsky rezort obrany v reakcii na návštevu uviedol, že spustí "cielené vojenské akcie". "Čínska ľudová oslobodzovacia armáda (ČĽOA) je v stave najvyššej pohotovosti a spustí sériu cielených vojenských operácií, aby bránila národnú suverenitu i územnú celistvosť (Číny) a zmarila vonkajšie zasahovanie a separatistické pokusy o 'nezávislosť Taiwanu'," povedal hovorca čínskeho ministerstva obrany.

Návšteva demonštruje silný záväzok USA voči Taiwanu

Predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová v utorok po príchode na Taiwan uviedla, že jej návšteva demonštruje silný záväzok Washingtonu voči tomuto samosprávnemu ostrovu. Informuje o tom agentúra AFP. "Návšteva našej kongresovej delegácie na Taiwane oceňuje neochvejný záväzok USA podporovať demokraciu na Taiwane," povedala Pelosiová. Zdôraznila, že jej návšteva nie je za žiadnych okolností v rozpore s oficiálnou politikou Spojených štátov, ktoré uznávajú "jednu Čínu" a oficiálne neuznali Taiwan ako nezávislý štát.

Predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov však povedala, že "solidarita USA s 23 miliónmi obyvateľmi Taiwanu je dnes dôležitejšia ako kedykoľvek predtým, keďže svet stojí pred voľbou medzi autokraciou a demokraciou". "Spojené štáty naďalej vystupujú proti jednostranným snahám o zmenu súčasného stavu," dodala Pelosiová v reakcii na nátlak Pekingu, aby sa Taiwan znovu pripojil k Číne.

Taiwanskú zónu protivzdušnej obrany narušili čínske vojenské lietadlá

Vyše 20 čínskych vojenských lietadiel vstúpilo v utorok do vzdušnej identifikačnej zóny protivzdušnej obrany (ADIZ) Taiwanu. Oznámilo to taiwanské ministerstvo obrany po tom, čo na ostrov pricestovala predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová. Čína varovala pred "vážnymi dôsledkami" takejto návštevy. Informovala o tom agentúra AFP.

Taiwanské ministerstvo obrany uviedlo na sociálnej sieti Twitter, že 2. augusta narušilo ADIZ na juhozápade 21 lietadiel čínskej armády. ADIZ nie je to isté ako vzdušný priestor Taiwanu. Zóna protivzdušnej obrany zaberá oveľa väčšiu oblasť, ktorá sa dokonca prekrýva aj s čínskou identifikačnou zónou protivzdušnej obrany, vysvetľuje AFP. Ide o oblasť mimo územia a vzdušného priestoru krajín. Tie však v rámci národnej bezpečnosti rozpoznávajú, monitorujú a kontrolujú cudzie lietadlá v tejto zóne. Technicky však ide o medzinárodný vzdušný priestor.

Viac o téme: USATaiwanNancy Pelosiová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu